7-2) تحليل بافت متنى خطبهها
در اينجا، بافت متنى خطبههاى حضرت زينب به ترتيب در كوفه، مجلس يزيد و مجلس ابنزياد بررسى مىشود.
7-2-1) تحليل بافت متنى خطبه حضرت زينب(س) در كوفه
در تحليل بافت متنى خطب مىتوان يكبار بافت بنايى آن را برسى كرد و يكبار، بافت ساختارى آن را كه شامل ساختارهاى زبانى و اسلوبى گفتمان مىباشد.
7-2-1-1) تحليل بافت بنايى خطبه
خطبه حضرت زينب در كوفه، از لحاظ بافت كلّى و بنايى، داراى مقدّمه، متن اصلى و خاتمه بوده، همگى تسلل و اتّحاد متنى دارند. مقدّمه آن با حمد و ثناى خدا و صلوات بر محمّد صلى اللَّه عليه وآله و اهل بيتش آغاز مىشود. سپس متن اصلى آن با خطاب قرار دادن اهل كوفه، به اهل نيرنگ و فريب - كه از بارزترين ويژگيهاى كوفيان در مقابل اهل بيت پيامبر صلى اللَّه عليه وآله بوده است - آغاز مىگردد و سپس با تشبيه اعمال آنان به امورى حسّى، اعمالشان برايشان روشن مىشود. در اينجا حضرت زينب (س) آنان را شايسته گريه كردن مىداند؛ چرا كه به قتل برگزيده خاندان نبوّت دست يازيدند. وى سپس آنان را به خاطر اين كارشان نفرين مىكند؛ كارى كه به خاطر آن، به خشم خدا دچار شدند و بعد از آن هم انذار مىدهد كه آنان با اين كار خود جگر رسول خدا را شكافتند و اگر از اين كارشان آسمان هم خون ببارد، تعجّبى ندارد. در پايان هم آنان را به سرنوشت نهايى كافران آگاه مىسازد و اينكه خداوند در كمين آنهاست.
7-2-1-2) تحليل بافت ساختارى خطبه
اعمال ادبى از لحاظ ساختارهاى متنى، به دو قسمت ساختارهاى درونى و ساختارهاى بيرونى تقسيم مىشوند. در ساختارهاى بيرونى، الفاظ و عبارات، صور و خيال و موسيقى بررسى مىشود و در ساختارهاى درونى، عاطفه و فكر، مورد