تحليل گفتمان ادبى خطبه ‏هاى حضرت زينب(س) - صفحه 136

نظر قرار مى‏گيرد.
همان طور كه در بافت موقعيّتى خطبه‏ها اشاره شد، خطبه حضرت زينب(س) در كوفه، احتياج به نوعى تأثيرگذارى بالا در شنوندگان داشت؛ البته تأثيرگذارى‏اى كه از راه به كارگيرى عاطفه باشد، نه استدلال. لذا كلّيّه ساختارهاى اسلوبى اين خطبه، متناسب با موقعيّت ايراد خطبه آمده است و حضرت زينب(س) به بهترين شكل، مقتضاى حال مخاطب را در خطبه خود رعايت كرده است. از ويژگيهاى ساختارى اين خطبه مى‏توان به موارد زير اشاره كرد:
1. زيبايى چهارچوبى كه معانى در آن قرار داده شده‏اند و هماهنگى آهنگ الفاظ و عبارات با فضايى كه بر هر معنى حاكم است. «از وظايف اديب برجسته اين است كه تصاوير و آهنگ الفاظ و عبارات او با جو شعورى كه رسم مى‏كند، هماهنگ باشند.» (6: ص 45)
حضرت زينب(س) آنجا كه مى‏خواهد دردمند شدن رسول خدا صلى اللَّه عليه وآله را به خاطر شهادت حسين عليه السلام نشان دهد، كلام را در چارچوبى زيبا و عاطفى و تأثير برانگيز قرار مى‏دهد و از تعابيرى چون واى بر شما اى مردم، شكافتن جگر رسول خدا، ريختن خون او و شكستن حرمت او استفاده مى‏كند كه در آن، گزينش الفاظى چون كبد، دم، حرمة، همراه با جارى شدن عبارات هم‏آهنگ با اين جوّ عاطفى، به بهترين شكل، شور و هيجان درونى را برمى‏انگيزد.
ويلكم يا أهل الكوفة، أتدرون أيّ كبد لرسول اللَّه فريتم، و أيّ كريمة له أبرزتم، و أيّ دم له سفكتم، و أيّ حرمة له انتهكتم؟۱
در مقابل هنگامى كه مى‏خواهد زشت بودن و شدّت عمل مردم در به شهادت رساندن حسين عليه السلام را توصيف كند، از كلماتى همچون صلعاء، عنقاء، سوداء، فقماء، خرقاء، شوهاء - كه آهنگ حروف آنها نوعى خشونت و تنفّر را در گوش ايجاد

1.واى برشما اى اهل كوفه، آيا مى‏دانيد چه جگرى از رسول خدا شكافتيد؟ و آيا مى‏دانيد كدام دختر او را مورد تماشاى ديگران قرار داديد؟ و چه خونى از او بر زمين ريختيد و چه حرمتى از او دريديد؟

صفحه از 148