بنات رسول اللَّه صلى اللَّه عليه وآله سبايا؟»1«كيف ترتجى مراقبة ابن من لفظ فوه أكباد الأزكياء ونبت لحمه من دماء الشهداء؟»2 «...منتحياً على ثنايا أبىعبداللَّه، سيّد شباب أهل الجنّة تنكتها بمخصرتك»3
7-3) تأثير خطبههاى حضرت زينب(س)
با توجّه به تمام ساختارهاى متنى و غير متنى كه به آن اشاره شد، مىتوان گفت كه اين خطبهها داراى تأثير عميقى بودهاند. در بررسى تأثيرات اين خطبهها، مىتوان به نقش مهم و غيرقابل انكار آنها در بيان رسالت كربلا و جلوگيرى از تحريف آن توسط يزيديان اشاره كرد. ولى براى درك بيشتر اين تأثيرات، مىتوان به روايات و كلام برخى از مورّخين مسلمان و حتّى غير مسلمان استناد كرد.
بعد از به اتمام رسيدن خطبه حضرت در كوفه، راوى مىگويد: «به خدا قسم، در اين هنگام، مردم را ديدم كه سرگردان، گريه و زارى مىكردند در حالى كه انگشتان خود را (از شدّت گريه) در دهان كردهاند. و در كنار خود پيرمردى را يافتم كه گريه مىكرد؛ در حالى كه محاسن او از اشكان چشمش خيس شده بود و او با خود مىگفت: پدر و مادرم فداى شما باد! پيرانتان بهترين پيران و جوانانتان بهترين جوانان و زنانتان بهترين زنان و نسل شما بهترين نسلها، كه خوار و مغلوب نمىشوند». (11: ص 174)
در مورد تأثير خطبه ايشان در مجلس ابنزياد و يزيد، مورّخان آن را از عوامل مهمّ سقوط حكومت بنىاميّه دانستهاند. كورت فريشر در كتاب خود با نام امام حسين و ايران، در مورد خطبه ايشان در مجلس يزيد مىنويسد: «هنوز صحبت
1.اى پسر آزادشده جدّ بزگوار ما، آيا از عدل است كه تو زنان و كنيزكان خود را در پرده بنشانى و پردهنشينان رسول خدا صلى اللَّه عليه وآله را اين طرف وآن طرف برانى؟
2.چگونه مىتوان اميد بست به دلسوزى كسى كه مادرش جگر پاكان را جويده است و گوشتش از خون شهيدان روييده؟
3.در حالى كه با چوب دستى بر لب ودهان اباعبداللَّه سيّد جوانان اهل بهشت، مىزنى.