رساله‏ نامه حضرت زينب (س) - صفحه 179

زينب(س) دو مأموريّت اصلى خود را به خوبى به انجام رساند: نخست برانگيختن روح قيام در مسلمانان و ديگر تلاش براى اصلاح و رشد فكرى مسلمانان. در اين پژوهش، پس از بررسى اوضاع سياسى و اجتماعى اعراب و مسلمانان پيش از واقعه كربلا و توضيح و تبيين واقعه عاشورا، به رسالت حضرت زينب(س) پس از شهادت امام حسين عليه السلام و در اوج سختيها و مصائب دوران اسارت، پرداخته مى‏شود. حضرت زينب با ايراد خطبه‏هاى بسيار مهم در كوفه و شام، نقش مهمّى را در رساندن و ابلاغ پيام عاشورا برعهده مى‏گيرد؛ به گونه‏اى كه شاعران و اديبان بزرگ در اشعار خود و در مراثى، مدايح و مقاتل، جايگاه خاصّى را براى حضرت زينب(س) برشمرده‏اند. در اين رساله، به بررسى جايگاه حضرت زينب(س) در اشعار، مراثى و مقاتل فارسى پرداخته شده است.
محلّ نگهدارى و شماره بازيابى: كتابخانه مركزى و مركز اطلاع‏رسانى دانشگاه آزاد اسلامى، واحد تهران مركزى؛ 7 ن 2 ع / 190 PIR
11. نقش زنان در نهضت عاشورا (فارسى)؛ مرضيّه سيّدزاده؛ سطح سه كارشناسى ارشد معارف اسلامى، 1379.
در اين پژوهش، ولادت حضرت زينب(س)، وجه تسميّه زينب، ظلم‏ستيزى، نقش حضرت در دوران امامت امام حسن عليه السلام، همگامى با امام حسين عليه السلام، نقش حضرت زينب(س) در حوادث كربلا و بعد از واقعه عاشورا، خطبه‏هاى شام و كوفه، بازگشت به مدينه و نقش زنان ديگر در نهضت عاشورا بررسى شده است. با توجّه به سرگذشت و سيره عملى حضرت زينب(س)، مشاركت سياسى و اجتماعى زنان بر محورهاى زير مطرح شده است: صبر و پايدارى زنان، شهامت در گفتن و پيام‏رسانى حق، امدادگرى و پرستارى، روحيه بخشى و تشجيع، مديريت در شرايط بحران، تغيير ماهيّت اسارت و تبديل آن به بيدادگرى اذهان، تأثيرگذارى عاطفى، مراعات حدود الاهى و عفاف.

صفحه از 189