رساله‏ نامه حضرت زينب (س) - صفحه 173

صبر و ايثار را در كربلا به نمايش گذاشت و از چنان معرفتى برخوردار است كه همه مصيبتهاى كربلا را در عبارت «ما رأيت إلّا جميلاً» توصيف كرد. حضرت زينب(س) عالمه عاقله عارفه‏اى است كه در وصف او بيان شد «أنت بحمد اللَّه عالمة غيرمعلّمة، فهمه غير مفهمّة». در اين پژوهش، هفت مقام از مقامات عرفانى ايشان شامل مقام خوف، ابتلاء و امتحان، اخلاص، صبر، رضا، ايثار، يقين به اجمال بررسى شده است.
محلّ نگهدارى و شماره بازيابى: كتابخانه مركزى دانشگاه آزاد اسلامى، واحد علوم تحقيقات.
2. بررسى تحليلى خطبه‏هاى پيام‏آوران كربلا (عقيله بنى‏هاشم زينب سلام‏اللَّه عليها) (فارسى)؛ زهرا حجّتى؛ كارشناسى ارشد؛ مركز تربيت مدرّس دانشگاه قم، 1379.
خطبه‏هاى حماسى حضرت زينب(س) پس از واقعه عاشورا در كوفه و در شام و در مجالس يزيد و ابن‏زياد، يادآور خطبه‏ها و كلام اميرالمؤمنين على عليه السلام است. فصاحت و بلاغت اين خطبه‏ها به گونه‏اى است كه سخنوران بزرگ همچون جاحظ را به مدح و ثنا واداشته است. پس از بررسى اين خطبه‏ها، به لحاظ بررسى رجالى و درايى، به اختلافات موجود در نسخه‏ها اشاره شده و به ترتيب، به تحليل خطبه كوفه، خطبه شام و خطبه احتجاج با ابن‏زياد، پرداخته شده است. در بين نسخه‏هاى موجود، اختلافاتى در عبارات خطبه‏ها وجود دارد و اسناد اين خطبه‏ها به لحاظ رجالى و درايى قابل تحقيق و بررسى است. خطبه هاى كوفه، شام و خطبه احتجاج با ابن‏زياد، بيانگر علم و دانش و معرفت دينى حضرت زينب (س) است كه درباره ايشان فرمودند «أنت عالمة غيرمعلّمة.» در تحليل خطبه كوفه، اوضاع سياسى و اجتماعى كوفه، فضائل و جايگاه امام حسين عليه السلام در اسلام، نقش امامت و رهبرى در جامعه و معرفت به امامت و ولايت بررسى شده، پيامدهاى قتل امام حسين عليه السلام و

صفحه از 189