اختيار نداريم و بيشتر تأليفات موجود معمولاً درباره سرگذشت و شرح زندگانى حضرت زينب(س) است. و اغلب اين تأليفات نيز مطالب تكرارى دارند، كمتر به بررسى نقش حضرت زينب (س) در واقعه عاشورا پرداخته شده است. اين پژوهش به بررسى نقش حضرت زينب و زنان حاضر در كربلا، با هدف شناخت زنان و عملكردهاى آنان و آثار آن عملكردها، با استفاده از منابع تاريخى و چند اثر محدود - كه به همين موضوع اختصاص دارد - پرداخته و هر يك از زنان نقشآفرين در واقعه عاشورا را جداگانه مورد بررسى و تحليل قرار داده است. با توجّه به شخصيت منحصر به فرد حضرت زينب(س) به دليل استعداد ذاتى و تربيت در خانه وحى الاهى، حضور ايشان در كربلا بر اساس معرفت و آگاهانه بوده است.
محلّ نگهدارى: حوزه علميّه قم، مركز مديريت حوزههاى علميّه خواهران
5. نقش زنان در تحوّلات و انقلابات دوره اموى از عاشورا تا سقوط امويان (فارسى)؛ زهره يزدان پناه قره تپه؛ دانشگاه آزاد اسلامى، 1381.
6. نقش زنان در نهضت عاشورا (فارسى)؛ بيتا جليليان؛ مدرسه علميّه اسلامشناسى حضرت زهرا عليها السلام مشهد، 1384.
در اين رساله، به بررسى نقش بانوانى كه در روز عاشورا حضور داشته و در روند نهضت حسينى تأثيرگذار بودهاند، پرداخته شده و وقايع مربوط به نقش زنان در قبل از عاشورا، روز واقعه و بعد از آن، گردآورى و تحليل شده است. آيا بانوان فقط براى تأثير بخشيدن به بعد تراژدى واقعه كربلا در آنجا حضور داشتهاند يا اينكه رسالت مهمى بر عهده آنان بوده است؟
آيا تنها بانوان خاندان پيامبر صلى اللَّه عليه وآله اين رسالت را به عهده داشتهاند يا وظيفه دفاع از ولايت بر عهده تمام زنان چه در آن زمان و چه در دوره حاضر مىباشد؟ با بررسى تاريخى، نتيجه مىگيريم كه زن در اقوام و اديان پيش از اسلام، هيچ ارزش و مقامى دارا نبوده و اگر چه فعّاليّتهاى زيادى انجام داده، ولى هيچ حقوقى در امور اجتماعى