انسان در عالم ذرّ : روايات اهل بيت عليهم السلام‏ - صفحه 104

مرحمت خويش بيرون آورده است. خلقت حضرت سيد الشهداء از خاك و جريان او در صلبها و رحمها وقتى درست است كه خلقت انسان در عالم ذرّ را پذيرفته و معتقد باشيم كه انسان در آنجا به صورت كامل وجود داشته است و همان انسان است كه بعد از عبور از صلبها و رحمها در وقت خاص خودش به اين دنيا قدم مى‏گذارد.

1-20) عالم ذرّ در خطبه اميرالمؤمنين عليه السلام به نقل از مروج الذهب‏

مسعودى در مروج الذهب، از اميرالمؤمنين عليه السلام خطبه‏اى نقل مى‏كند. امام عليه السلام در اين خطبه، درباره خلقت انسان مى‏فرمايد:
... ثُمَّ أَخَذَ اللَّهُ الشَّهَادَةَ عَلَيْهِمْ بِالرُّبُوبِيَّةِ وَ الْإِخْلَاصَ وَبِالْوَحْدَانِيَّةِ. فَبَعْدَ أَخْذِ مَا أَخَذَ، شَابَ بِبَصَائِرِ الْخَلْقِ انْتِخَابَ مُحَمَّدٍوآلِهِ، وَ أَرَاهُمْ أَنَّ الْهِدَايَةَ مَعَهُ وَ النُّورَ لَهُ وَ الْإِمَامَةَ فِي آلِهِ، تَقْدِيماً لِسُنَّةِ الْعَدْلِ، وَ لِيَكُونَ الْإِعْذَارُ مُتَقَدِّماً. ثُمَّ أَخْفَى اللَّهُ الْخَلِيقَةَ فِي غَيْبِهِ وَ غَيَّبَهَا فِي مَكْنُونِ عِلْمِه... .۱
سپس خداوند متعال گواهى ربوبيّت و اخلاص و توحيد بر آنها گرفت. آن‏گاه انتخاب محمّد و آل او عليهم السلام را با ديدگان مردم آشنا كرد وبه آنان نشان داد كه هدايت با اوست و نور براى اوست و امامت در آل اوست، تا طريقه عدل را پيش اندازد و پيشاپيش راه عذر و بهانه را ببندد. سپس مردم را در غيب خود پنهان كرد و آنها را در علم مستور خود نهان ساخت.

ايشان در ادامه، با اشاره به بعثت پيامبر خاتم صلى اللَّه عليه و آله، دعوت ظاهرى و باطنى اورا به خداى تعالى به اين صورت بيان مى‏كند:
فَدَعَا النَّاسَ ظَاهِراً وَ بَاطِناً وَ نَدَبَهُمْ سِرّاً وَ إِعْلَاناً وَ اسْتَدْعَى صلى اللَّه عليه و آله التَّنْبِيهَ عَلَى الْعَهْدِ الَّذِي قَدَّمَهُ إِلَى الذَّرِّ قَبْلَ النَّسْلِ.۲
مردم را در آشكار و نهان دعوت كرد و آنها را در نهان و آشكار خواند و از آنان خواست تا عهدى كه خداى تعالى در عالم ذرّ پيش از نسل از آنان گرفته است به ياد آورند و به آن توجّه كنند.

1.۱۴: ج ۱، ص ۳۲

2.۱۴: ج ۱، ص ۳۲؛ ۱۳: ج ۵۱، ص ۲۱۲

صفحه از 105