انسان در عالم ذرّ : روايات اهل بيت عليهم السلام‏ - صفحه 97

اوّل: نطفه‏اى كه به جنين تبديل مى‏شود، روح قديم رابه همراه خود دارد؛ يعنى روح قديم توسّط نطفه از صلب پدر وارد رحم مادر مى‏شود، در آنجا رشد مى‏كند، از حالتى به حالت ديگر منتقل مى‏شود و آن‏گاه كه چهار ماهگى را كامل كرد، خداى تعالى دو فرشته تصويرگر مى‏فرستد تا آنچه را خداى تعالى مى‏خواهد - يعنى به صورت پسر يا دختر - تصوير كنند و شقاوت يا سعادت او را بنويسند. سپس روح حيات و بقا را در آن مى‏دمند و جنين از رحم بيرون مى‏آيد. پس روحى كه بعد از اتمام چهار ماه به جنين دميده مى‏شود، غير از «روح قديمه» است كه در صلبهاى پدران و رحمهاى مادران جارى گشته است. مراد از روح قديم روحى است كه دو هزار سال پيش از بدن ذرّى خلق شده و در عالم ذرّ با آن تركيب يافته است. اين روح بعد از تركيب همواره با بدن بوده و در اصلاب و ارحام جارى گشته تا اينكه در رحم قرار گرفته است.
دوم: ظاهراً فراموشى ميثاق به هنگام تولّد براى انسان عارض مى‏شود و پيش از آن، انسان به پيمان و عهد خويش با خدا توجّه دارد.

1-15) ديه جنين و ارتباط آن با خلقت پيشين انسان‏

امام زين‏العابدين عليه السلام ديه جنين را در مراحل مختلف آن به اين صورت بيان مى‏كند:
اگر نطفه باشد، بيست دينار... و اگر بيرون ريزد در حالى كه علقه شده است، چهل دينار... و اگر بيرون انداخته شود در حالى كه مضغه (= قطعه گوشتى) شده است، شصت دينار... واگر سقط شود در حالى كه خلقى كامل گرديده و استخوان و گوشت روييده و جوارحش منظّم شده و روح عقل در آن دميده شده، ديه كامل بر او هست.
سپس راوى مى‏گويد:
قُلْتُ لَهُ: أَ رَأَيْتَ تَحَوُّلَهُ فِي بَطْنِهَا مِنْ حَالٍ إِلَى حَالٍ أَ بِرُوحٍ كَانَ ذَلِكَ أَمْ بِغَيْرِ

صفحه از 105