مقدّمه
كتاب نفيس روضه كافى سومين بخش از كتاب كافى است كه ثقة الاسلام كلينى در اين بخش - برخلاف دو بخش ديگر اصول و فروع - ترتيب موضوعى را رعايت نكرده و 597 حديث را بدون ترتيب خاصّى آورده است. اين ويژگى سبب شده كه ميزان رجوع اهل علم و تحقيق به اين بخش از كتاب، كاهش يابد و نسبت به دو بخش ديگر، در حاشيه قرار گيرد؛ گرچه از نظر ژرفايى و والايىِ حقايق نهفته در آن، با دو بخش ديگر برابرى مىكند.
يكى از شروح روضه كافى، «البضاعة المزجاة» نام دارد كه محمّدحسينبن قارياغدى - از دانشمندان سده يازدهم - نگاشته و تنها نسخه شناخته شده آن (كتابخانه آيت اللَّه مرعشى - شماره 7692) فقط تا شرح حديث 209 را دربر دارد. ۱
اين عالم محدّث در ابتداى كتاب خود، فهرستى موضوعى از احاديث روضه كافى در 30 باب آورده كه به احتمال قوى، تنها فهرست موضوعى شناخته شده روضه - و دست كم نخستين مورد شناخته شده در اين زمينه - است. متن اين فهرست موضوعى در اينجا نقل مىشود.
توضيح اينكه شمارههاى ياد شده، رقم احاديث است كه براساس آن، از چاپهاى مختلف روضه كافى مىتوان استفاده كرد. اين شمارهها را براى سهولت بازيابى، به متن افزودهايم. ضمناً مطالب معدود ديگرى به متن افزوديم كه در داخل كروشه [ ] آمده است.
بدان اميد كه با تهيّه فهارس و نمايههاى موضوعى روزآمد، گامى در راه بهرهورى از حقايق موجود در گنجينه گرانسنگ روضه كافى برداشته شود.
و صلّى اللَّه على محمّد و آله الأطهار
1.براى معرّفى آن، بنگريد: كلينىنامه، حسين متّقى و سيّد محمود مرعشى نجفى. قم: كتابخانه آيت اللَّه مرعشى، ۱۳۸۷، ص ۳۱۳-۳۱۶