مستشرقان يهودى و تفاسير اوّليّه اماميّه‏ - صفحه 29

يك پاسخ كلّى بر اين سه شبهه‏

لزوم بررسى سندى و متنى روايات‏

بايد گفت: كتب روايات به تهذيب، حفظ، ترويج و تبيين روايات عصر خود پرداخته‏اند و بدين روى، خدمت شايانى انجام داده‏اند، امّا باب وارسى و نقد و بررسىِ متن و سند اين روايات همواره بر روى عالمان بعدى گشوده است و هيچ يك از علماى اسلام به تمامى روايات مجموعه‏هاى حديثى بدون تحقيق و بررسى و درايت در آنها، عمل نمى‏كنند، چنان كه در اين كتاب‏ها بعضاً احاديث متعارض هم وجود دارد، كه محدّثان و فقها در حلّ تعارض آنها مى‏كوشند. مثلاً در همين كتاب تفسير على‏بن ابراهيم، روايات ديگرى آمده است كه برخلاف روايت مورد استناد براشر، بر عصمت پيامبر صلى اللَّه عليه و آله دلالت دارد، از جمله دو روايت زير:
(فإما ينزغنك من الشيطان نزغ فاستعذ باللَّه)۱أي: ان عرض بقلبك نزغ من الشيطان فاستعذ باللَّه، فالمخاطبة لرسول اللَّه صلى اللَّه عليه و آله و المعنى للناس.۲
اگر وسوسه‏اى از شيطان به تو رسيد از آن به خدا پناه ببر. در اين آيه، روى خطاب با پيامبر است امّا معناى آن براى مردم مى‏باشد.
عن عمربن يزيد بياع السابرى قال: قلت لأبى عبداللَّه عليه السلام: قول اللَّه تعالى في كتابه:(ليغفر لك اللَّه ما تقدم من ذنبك و ما تأخر)۳قال: ما كان له من ذنب و لا همّ بذنب، ولكن اللَّه حمله ذنوب شيعته، ثمّ غفرها له.۴
على‏بن ابراهيم به سندش از عمربن يزيد بياع سابرى چنين روايت كرده است كه وى گفت: از امام صادق عليه السلام در مورد اين آيه از قرآن(ليغفر لك اللَّه ما تقدم من ذنبك و ما تأخر)۵پرسيدم. فرمود: نه گناهى بر پيامبر بوده است و نه گناهى داشته است، بلكه خداوند در اين آيه گناهان پيروانش را بر او حمل كرده و سپس آنها را آمرزيده است.

1.فصلت (۴۱) / ۳۶

2.قمى، ۲/۲۳۷

3.فتح (۴۸) / ۲

4.قمى، ۲/۲۹۰

صفحه از 40