انسان در عالم ذرّ آراء و اقوال دانشمندان قرن 15 - صفحه 98

انسان، تنها با وجود اختيار، مى‏تواند مخالفت و عصيان كند. ۱ بنابراين نمى‏توان اين سخن را با منطوق آيه شريفه و روايات جمع كرد.
1-10- حاصل آنكه علامه طباطبايى (ره) نه تنها در تفسير آيه شريفه، به روايات وارد شده در اين زمينه بى‏اعتنايى تامّ و كامل نشان داده، بلكه روايات فراوانى را - كه به تقدّم ارواح بر ابدان دلالت دارند - كنار گذاشته است و با تقرير خود، در حقيقت جهان شناسىِ فلسفىِ حكمت متعاليه را بر جهان‏شناسى دينى و الاهى مقدّم شمرده و حاكم كرده است.

2. شيخ على نمازى شاهرودى (1406 ه. ق)

ايشان هم به مانند استاد خويش (مرحوم ميرزا مهدى اصفهانى) معتقد به وجود انسان در عالم ذرّ است و در جواب به شبهه تناسخ مى‏نويسد:
اين اشكال مبنى بر آن است كه بدن‏هاى ذرّى غير از بدن‏هاى دنيوى باشند، درحالى كه مقتضاى روايات بر خلاف اين مبنا است، زيرا بدنهاى دنيوى عين همان بدنهاى ذرّى است. و همين انسان در مرتبه ذرّ خلق شده و او را روحى است كه دو هزار سال پيش از بدن‏ها آفريده شده است، و با همين روح در اصلاب و ارحام حركت كرده، تا اينكه به تقدير الاهى پا به اين دنيا نهاده است و در اين دنيا با تغذيه، رشد و نموّ مى‏كند و آنچه با تغذيه به او مى‏افزايد، خارج از حقيقت اوست. ۲

3. سيّد عبدالحسين طيب (1411ه.ق)

ايشان، آيه ذرّ را از مشكلات آيات - بلكه از متشابهات - دانسته است. و در مورد

1.البته لزومى ندارد كه مخالفت علنى و زبانى باشد، بلكه ممكن است قلبى و پنهانى باشد. امّا در عالم ذرّ، نه تنها خداوند متعال، از اقرار و اعتراف بندگانش آگاه بوده، بلكه انسان‏ها نيز از حال همديگر اطلاع داشته‏اند، و اين موضوع با اقرار زبانى و ظاهرى سازگار است. همچنين در روايات تصريح شده است كه ارواح پيش از عالم ذر با همديگر ائتلاف و يا اختلاف داشته‏اند. اين امر نيز، علنى بودن اقرار را مى‏رساند.

2.۱۴: ص ۲۱۹

صفحه از 109