11-4- واقعى ندانستن عالم ذرّ و سؤال و جواب در آن، در مرتبه اوّل، معلولِ ناديده گرفتن تفسير اهل بيت عليهم السلام است كه از ناحيه خداى تعالى، مفسران واقعى قرآن هستند. و در مرتبه دوم، حاصل بىمهرى به معارف عالى دينى در زمينه جهانشناسى، انسانشناسى، معرفتشناسى و مباحث مربوط به خلقت الاهى است. معنايى كه در روايات اهل بيت عليهم السلام براى آيه شريفه ذكر شده است - همانطور كه در اقوال خيلى از بزرگان بيان شده - با معارف عالى دينى هماهنگى كامل دارد. آيات فراوانى به همراه رواياتى كه در تفسير آنها آمده است و نيز روايات فراوان ديگرى كه ناظر به تفسير آيات نيستند، بسيارى از نكات و خصوصيات شكلگيرىِ خلقت انسانى را تبيين كرده و به بيان كيفيت بهره مندى او از عقل و شعور و معرفت الاهى پرداختهاند. روشن است كه بدون استفاده از اين آيات و روايات، هرگز نمىتوان به يك معرفت منسجم در مورد حقايق موجودات اين عالم دست يافت.
ايشان در تفسير آيه «الذين ينقضون عهد اللَّه» مىنويسد:
ما ركز في عقولهم من الحجّة على التوحيد وصدق الرسل وما أخذ في عالم الذّر من الإقرار بالربوبيّة ولمحمّد بالنبوّة ولأهل بيته بالولاية. ۱
«عهد اللَّه» يعنى حجت بر توحيد و صدق رسولان كه در خردهايشان تثبيت شده است و اقرار به ربوبيت و اقرار به نبوت پيامبر صلى اللَّه عليه و آله و ولايت اهل بيت عليهم السلام كه در عالم ذرّ گرفته شده است.