مطالبه دو شاهد واجد شرايط تضمين گرديد؛ مطالبهاى كه در اسلام براى شهادت دادن درمورد سندى مكتوب آمده است و جنبه فنى و رسمى دارد.
نظر ديگر يا همان نظر «جَمعالمصحف» ما را به پذيرش ديدگاهى مخالف با نظر مذكور ملزم مىكند. برمبناى اين ديدگاه مخالف، نهتنها متون قرآنى در تاريخى به مراتب زودتر مرتب، حفظ و جمعآورى شده بود، بلكه اين كار، در فرصتهاى بىشمار و توسط افراد فراوانى صورت گرفته بود. همزمان با روى كارآمدن سومين خليفه پيامبر صلى اللَّه عليه و آله چنان حجم انبوهى از اطلاعات وجود داشت كه بهوجودآمدن متن مورد توافقى كه گوناگونى نپذيرد، نهتنها ممكن، بلكه ضرورى بود؛ اين امر درحالى بود كه بسيارى از بهترين كسانى كه مىتوانستند اين اقدام حياتى را به سرانجام موفقيتآميز برسانند، خوشبختانه هنوز زنده بودند.
روايات مسلمانان، توافق نسبتاً فراگيرى درمورد محتويات قرآن، نقل مىكنند؛ با اين وجود، رواياتى نيز هست كه حاكى از اختلافاتى در مورد قرائت صحيح آن است. اين اختلافات، درمورد متنى است كه آن متن مورد اتفاق همه است. بهنظر مىرسد كه اين اختلافات ساختگى باشند.
روايت زير در صدد بيان مطلبى است كه از آن به «قرائتهاى گوناگون قرآن» ياد مىشود و ساخته نسلى است كه با مفهوم تواتر قرآن آشنا بودند:
«حذيفةبن يمان از مرز آذربايجان و ارمنستان كه لشكريان شام و عراق در آنجا گرد آمده بودند، مستقيم بهسراغ عثمان رفت. او فرصتى يافته بود تا اختلافات منطقهاى درباره قرآن را شاهد باشد. [ بر اثر اين اختلافات، حذيفه را ترسى عميق فراگرفت] و به عثمان توصيه كرد: «اى امير مؤمنان! اين امت را درياب قبل از آن كه مانند يهود و نصارا در كتاب خود، اختلاف ورزند!» عثمان كسى را نزد حفصه فرستاد تا صحف خود را به رسم عاريت به او بدهد (صحفى كه از ابوبكر، به پدرش