نبيّ يرى في النوم و يسمع الصوت و لا يعاينه في اليقظه و لم يبعث الى احد... 1
انبياء و رسولان بر چهار طبقهاند: «نبى»اى كه تنها به او خبر رسيده است و از او به ديگرى تجاوز نكند؛ «نبى»اى است كه در خواب ببيند و صدا را بشنود و در بيدارى او را نبيند و به سوى ديگرى هم مبعوث نشده.
1-3) آغاز نبوّت قبل از خلقت آدم عليه السلام
يكى از عواملى كه موجب شده تا اين باور شكل گيرد كه آغاز نبوّت پيامبر صلى اللَّه عليه و آله قبل از خلقت آدم عليه السلام بوده، آيه 75 سوره ص و روايات فراوان موجود در منابع شيعى و سنّى است كه همگى به مسئله تقدّم وجودى پيامبر اكرم صلى اللَّه عليه و آله بر جميع ممكنات اشاره دارند. زمانى كه ابليس بر آدم سجده نكرد، خداوند متعال فرمود: (... يا إِبْليسُ ما مَنَعَكَ أَنْ تَسْجُدَ لِما خَلَقْتُ بِيَدَيَّ أَسْتَكْبَرْتَ أَمْ كُنْتَ مِنَ الْعالينَ : اى ابليس، چه چيز تو را مانع شد تا براى چيزى كه به دو دست خويش آفريدهام، سجده آورى؟ آيا تكبّر نمودى يا از عالىمقامان بودى؟)
از اين آيه شريفه، برمىآيد كه تنها دو گروه بر آدم عليه السلام سجده نكردند: مستكبرين و آنان كه عالىمقام بودند؛ لذا با اين سؤال فهماند كه ابليس از عالىمقامان نبود؛ پس بهيقين، از سر استكبار و عصيان سجده نكرده است. حال سؤال اين است كه اين عالىمقامان چه كسانىاند؛ بهيقين، اينان ملائك نيستند؛ چون طبق آيات قرآن كريم، همه ملائك مأمور به سجده بودند؛ لذا منظور از عالين كسانىاند كه برتر از ملائك و برتر از آدم عليه السلام هستند. روايات فراوانى در منابع شيعى و سنّى وجود دارد كه تأييدى بر اين مدّعاست؛ از جمله: ابوسعيد خدرى گويد:
نزد رسول اللَّه صلى اللَّه عليه و آله نشسته بوديم. در اين هنگام، مردى رو به آن حضرت نمود و گفت: يا رسول اللَّه، مرا خبر ده از قول خداى عزّ و جلّ به ابليس كه (أَسْتَكْبَرْتَ أَمْ كُنْتَ مِنَ الْعالِينَ؟) يا رسول اللَّه، چه كسانى هستند اينان كه برتر از ملائك مقرّباند؟