[ يا على] تو آنچه من مىشنوم را مىشنوى و آنچه من مىبينم را مىبينى، با اين تفاوت كه تو پيامبر نيستى، بلكه وزير هستى.
از اين عبارات، فهميده مىشود كه اميرالمؤمنين عليه السلام نيز در غار حراء، مانند پيامبر صلى اللَّه عليه و آله صداى جبرئيل را شنيده و خود او را ديدهاند؛ در حالىكه قبلاً گفته شد كه امام عليه السلام و نبىّ غيرمرسل فرشته وحى را نمىبينند.
همچنين در روايات معراجيّه آمده كه پيامبر صلى اللَّه عليه و آله تمام ساكنان آسمانها و زندگىكنندگان در آن جايگاهها و همچنين جايگاه هر فرشتهاى را ديدند و سپس در ادامه فرمودند:
يا على هيچيك از اينها را نديدم، مگر اينكه تو نيز آنها را همانگونه كه من ديدم، ديدى. 1
براساس اين روايت نيز اميرالمؤمنين عليه السلام فرشتگان و از جمله فرشته وحى را ديدهاند؛ پس ائمّه عليهم السلام هم مىتوانستهاند فرشته وحى را ببينند و اين نيز مخالف تفاوت بيان شده بين رسول و امام است.
در حل اين مشكل، بايد گفت كه مراد از اينكه فرشته وحى را مىبيند - برخلاف نبىّ غيرمرسل و امام كه تنها صداى او را مىشنوند و خودش را نمىبيند اين است كه امام عليه السلام در حين الهام به خودش فرشته وحى يا الهام را نمىبينند؛ امّا در مواقع ديگر، ازجمله وقتى كه فرشته وحى بر ديگرى مثلاً بر پيامبر صلى اللَّه عليه و آله نازل مىشود، مىتواند او را ببيند. بنابراين فرق انبياء و ائمّه عليهم السلام اين مىشود كه رسول، فرشته وحى را در حال وحى به خودش مىبيند؛ برخلاف نبىّ غيرمرسل و امام كه با وجود اينكه در وقتهاى ديگر ممكن است اين فرشته را ببينند، امّا در حين وحى يا الهام به خودشان او را نمىبينند.
تعارض ديگرى كه در روايات درباره فرق بين نبىّ غيرمرسل و امام به وجود آمده، اين است كه همانطور كه گفته شد، نبىّ غيرمرسل در خواب هم به او وحى مىشود، برخلاف امام عليه السلام كه تنها در بيدارى به او الهام مىشود. امّا با مراجعه به
1.مجلسى، ج ۳۹، ص ۱۵۸-۱۵۹، ح ۲