بررسي كتاب النكت البديعات علي«الموضوعات» - صفحه 276

شيوه استدلال سيوطى در اين حديث، چنين است كه از قول ابن معين، جرح وارد شده بر ابراهيم بن مهاجر را رد مى كند. پس با استناد به اين كه دارمى در مسندش (كه عدّه اى بر آن كتاب «اسم الصحيح» اطلاق كردند)، اين حديث را آورده و همين طور، ابن خزيمه در كتاب التوحيد، و بيهقى در شعب الايمان، و درباره شعب الايمان هم بيهقى گفته در تصانيفم از حديثى كه به وضوح، موضوع و جعلى است، استفاده نمى كنم و در آخر، سيوطى مى گويد: اين حديث را از طريقى ديگر از انس به صورت مرفوع در مسند الفردوس ديلمى يافته است و به اين ترتيب، حديث را از اتّهام جعليّت، مبرّا مى كند.
[۳۰۸] ـ حديث ت ق أبي سعيد: «يا على! لا يحل لأحد يجنب في هذا المسجد غيرى و غيرك». فيه كثير النواء، غال في التشيع، عن عطية العوفي، ضعيف.
قلت: أخرجه الترمذى(۱) و البيهقى في سننه(۲) من طريق سالم بن أبي حفصة عن عطية قرالت تهمة كثير، و قال الترمذى: حسن غريب و قد سمعه مني محمّد بن اسماعيل، و قال النووى... (۳) إنّما حسنه الترمذى شواهده و قد ورد من حديث سعد بن أبي وقاص أخرجه البزاز(۴)، و عمر بن الخطاب أخرجه أبويعلى، و أم سلمة أخرجه البيهقى في سنة(۵)، و عائشة أخرجه البخارى(۶) في تاريخه والبيهقى(۷)، و جابر بن عبداللّه أخرجه ابن عساكر في تاريخه، (۸) و من مرسل أبي حازم الأشجعى أخرجه الزبير بن بكار في أخبار المدينة. (۹)

در اين حديث نيز كه سيصد و هشتمين حديث اين كتاب است، براى ترمذى از نشانه «ت» و براى بيهقى، از نشانه «ق» استفاده كرده و اتّهامات ابن جوزى مبنى بر غالى بودن و تشيّع پذيرفته نمى شود و در پايان، سيوطى، طُرُق ديگرى كه اين حديث وارد شده را هم با ذكر ناقل حديث ذكر مى كند.

صفحه از 275