بلى در صورت اضطرار و حاجت مشهور بر جواز است ۱ .
پنجم : وفى الرقاب اند ۲ ؛ و اين طايفه عبيد و مكاتب اند يعنى غلامهائى كه با آقايان خودشان قرار مى دهند وجه معينى تا زمان معلومى بدهند و آزاد شوند ، و در ايشان علماء اعلام ايمان و عدالت را شرط دانسته اند .
ششم : والغارمين ۳ ؛ و اين طايفه كسانى هستند كه بدون معصيت و فساد و اتلاف مديون و مقروض شده اند و نتوانند اداء دين نمايند و اين طايفه را سهمى است معلوم .
هفتم : وفى سبيل اللّه ؛ يعنى : براى رضاى حق تعالى مالى در راه وى صرف نمايند از جهاد و معونه حاج و زوّار و تكفين موتى و بناء مساجد و قناطر و اشباه آنها ، و اين سهام نيز كه در اين راه بذل مى شود داخل در عنوان صدقات است .
هشتم : ابن السبيل ؛ و اين شخص كسى است منقطَع ـ بفتح طاء ـ باشد يعنى : در سفر محتاج شود اگر چه در بلد خود صاحب مال باشد به شرط اينكه ترك سفر نكند و استيطان در بلد ديگر ننمايد .
پس بر امام است براى اين هشت طايفه سهام ايشان را حمل كرده تقسيم نمايد و هر آنكه زكات به غير اين طوايف ثمانيه با شرائط معلومه بدهد به اشتغال ذمّه خود باقى است و برائت ذمّه خود نكرده است .
و حضرت امير عليه السلام فرمودند : « به پنج طايفه زكات ندهند : پدر و مادر و بنده و فرزند و
1.السرائر ۱/۴۵۷ .
2.وفى الرقاب ، وهم العبيد عندنا والمكاتبون بغير خلاف . فى السرائر . ( حاشيه مؤلف رحمه الله ) .
بنگريد به : السرائر ۱/۴۵۷ .
3.والغارمين ،وهم الذين ركبتهم الديون فى غير معصية ولا فساد . وفى سبيل اللّه . ( حاشيه مؤلف رحمه الله ) .
بنگريد به : السرائر ۱/۴۵۷ ، البته توضيح واژه « غارمين » تا « فساد » تمام مى شود . وعبارت بعدى آن « وفى سبيل اللّه » كه در سرائر آمده مربوط به صنف هفتم است و آوردن آن در اينجا وجهى ندارد .