29
روح و ريحان ج3

اول : سى .
و دوم : چهل .
پس براى هر سى گاو يك گاو يك ساله بدهد ، و براى هر چهل گاو يك گاو ماده كه داخل در سال سوم شده باشد .

در مذمت ندادن زكات است

مخفى نماناد : تكليف داعى نبود اينگونه از رسائل علميه ، مسائل عمليه نقل نمايد ليكن اين كتاب را خواستم زينت دهم به فروع اين حكم اللّه كه در اين زمان مانند رسائل تقليديه متروك است ، و محتمل است برخى به رساله ها رجوع ننمايند و بر حسب اتفاق بر اين اوراق مجموعه بنگرند ، و از مسائل زكات به نحو اجمال آگاه شوند ، و با رغبت به اداء آن مائل گردند .
و عجب است كه امام عليه السلام فرمود : « تارك زكات و مانع آن كافر است اگر چه به حبه اى باشد » ۱ .
و « مانع زكات و تارك آن دزد اموال فقراء مى باشد » ۲ .

1.صريح اين مضمون در روايات نيامده گرچه در بعضى كتب فقهى مثل الحدائق الناضرة ۵/۱۸۴ مضمون « تارك الزكاة كافر » را نقل كرده اند . البته از جمع روايات بلكه صريح عده اى از آنها اين مطلب فهميده مى شود ، لذا صاحب وسائل الشيعة در وسائل ۷/۲۴ بابى آورده به عنوان « باب ثبوت الكفر والارتداد والقتل بمنع الزكاة استحلالاً وجحوداً » و در آن هشت روايت نقل كرده ، از آن جمله در حديث دوم چنين وارد است : « من لم يزكّ ماله فليس بمسلم » و در حديث هشتم از تفسير عياشى در ذيل آيه شريفه « إِنَّ الَّذِينَ آمَنُوا ثُمَّ كَفَرُوا ثُمَّ آمَنُوا ثُمَّ كَفَرُوا ثُمَّ ازْدَادُوا كُفْراً » ( نساء : ۱۳۷ ) نقل كرده كه امام عليه السلام آن را در حقّ سه طايفه دانسته اند كه يكى از آنها « من زعم أن الزكاة حق ولم يؤدّها » مى باشد .

2.روايتى از امام صادق عليه السلام نقل شده كه فرمود : « من منع قيراطاً من الزكاة فليس بمؤمن ولا مسلم متعمداً لا ولا كرامة » . بنگريد به : وسائل الشيعة ۷/۲۵ ح ۷۵۴۹ بنقل از كتاب حسين بن عثمان : ۱۱۰ .


روح و ريحان ج3
28

دوم : يكصد و بيست و يك .
سوم : دويست و يك .
چهارم : سيصد و يك .
پنجم : چهار صد .
اما در اول يك گوسفند ، و در دوم دو گوسفند ، و در سوم سه گوسفند ، و در چهارم چهار گوسفند ، و در پنجم پنج گوسفند ، و هر قدر علاوه شود در هر يك صد گوسفند يك گوسفند دهند ، مثلاً از ششصد گوسفند شش گوسفند بدهند .
و نصاب شتر دوازده است : از براى هر پنج تا بيست و پنج ، يك گوسفند بدهد ، و در نصاب بيست و ششم يك شتر بدهد كه داخل در سال دوم شده باشد ۱ ، و در نصاب هفتم كه سى و شش است يك شتر كه داخل در سال سوم شده است بدهد ۲ ، و در نصاب هشتم كه چهل و شش است شترى كه داخل در سال چهارم شده است بدهد ۳ ، در نصاب نهم كه شصت و يك است شترى كه داخل در سال پنج شده است بدهد ۴ ، در نصاب دهم كه هفتاد و شش است دو شتر كه هر يك داخل در سال سوم شده باشند بدهد ، و در نصاب يازدهم كه نود و يك است دو شتر كه هر يك داخل در سال چهارم شده باشند بدهد ، و در نصاب دوازدهم كه يكصد و بيست و يك است در هر پنجاه شتر يك شتر كه داخل در سال چهارم شده باشد بدهد ، و در هر چهل بايد داده شود يك شتر كه داخل در سال سوم شده باشد .
و آنچه مى دهد بايد شتر ماده باشند .
اما گاو نصاب او دوتاست :

1.وهى بنت مخاض . ( حاشيه مؤلف رحمه الله ) .

2.بنت لبون . ( حاشيه مؤلف رحمه الله ) . در چاپ سنگى « بنت لبيد » خوانده مى شود ، ولى صحيح همان است كه درج گرديد . بنگريد به : رسائل شريف مرتضى ۳/۷۷ .

3.به آن « حِقّه » گويند .

4.به آن « جذعه » گويند . رجوع كنيد به : رسائل شريف مرتضى ۳/۷۶ .

  • نام منبع :
    روح و ريحان ج3
    سایر پدیدآورندگان :
    حسيني اشكوري، سيد صادق
    تعداد جلد :
    5
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1382
    نوبت چاپ :
    اوّل
تعداد بازدید : 189155
صفحه از 427
پرینت  ارسال به