369
روح و ريحان ج3

نمايند ، سيّما مدفونين در حدود طهران ، لكن عرض داعى و استدعاى من آن است كه آنچه قطعى و يقينى است و منصوص الزيارة و عالى الرّتبه حضرت عبدالعظيم است ، پس زيارت اين بزرگوار اقوى و افضل و اجلّ و اصحّ است .
چون اين ورق به نظائر گذشت خاطرم آمد نظيرى براى اثبات مطلب عرض كنم :
اين اوقات از سر كار حجة الاسلام شمس فلك سيادت و الفقاهه آقاى حاجى ميرزا محمّد حسن شيرازى ـ متّع اللّه المسلمين بوجوده و لقائه وبقائه ـ داعى مسائلى سؤال نموده از آن جمله : آيا جايز است با نماز قضاء كه بر ذمه مكلّف است نماز زيارت و مستحبّى بخواند ؟
جواب مرقوم فرمودند به خطّ شريف خودشان كه موجود نزد داعى است : اگر اهتمام در اداء قضاء دارند مضايقه نيست اقدام در نمازهاى مستحبى .
مى خواهم عرض كنم : زيارت حضرت عبدالعظيم به مثابه نماز واجب فوت شده است و زيارت سائرين به منزله صلوات مستحبه است .
پس خوب است اين دو شعر را براى آن قبر مطهّر بنويسم :

قبرٌ اذا حلّ الوفود بربعهِرَحَلُوا وحطّت عنهم الآثامُ
مَنْ زاره فى اللّه عارفَ حقِّهفالمسُّ منه على الجَحِيمِ حَرامُ۱

1.ضمن ابيات مفصّلى كه مرحوم شيخ صدوق در عيون اخبار الرضا عليه السلام ۱/۲۸۱ ـ ۲۸۲ به نقل از كتاب محمد بن حبيب ضبى روايت كرده است .


روح و ريحان ج3
368

كه مذكور مى شود .
حال كه دانستى محققاً وقطعاً اين مزار آن بزرگوار است رجوع كن در اين كتاب به اقوال علماء از متقدمين و متأخرين كه داعى جمع نموده است كه در حقّ حضرت عبدالعظيم چه فرموده اند ، و ملاحظه نما در اخبارى كه ائمه دين تو از فضايل و فواضل آن جناب ذكر كرده اند ، و بخوان احاديثى كه از ائمه هدى بدون واسطه شنيده اند و در اين كتاب ترجمه كرده ام ، آن وقت وقر مزور تو در دلت زياده خواهد شد با محبّت تامّه و معرفت كامله .
اما همانا با حالت خوش و خضوع و خشوع به حضور مباركش كه حاضر شدى مطالب و مآرب تو به آن حالت برآورده مى شود .
پس عجب دارم از كسان نادانى كه قطع به صحّت نسب و حسب اين بزرگوار دارند ، معهذا به مواضع مشكوكه ۱ اقدام و اقبال مى نمايند .
خوش گفته است :

مر تو را چون دو كار پيش آيدگر ندانى كدام بايد كرد
آنكه در وى مظنه خطر استبر خود آن را حرام بايد كرد
آنكه بى خوف و بى خطر باشدبه همانت قيام بايد كرد
مانند كسانى كه از محكمات قرآنيه عدول مى كنند و به متشابهات آن مائل و راغبند ، خداوند سبحان مى فرمايد : « هُوَ الَّذِى أَنْزَلَ عَلَيْكَ الْكِتَابَ مِنْهُ آيَاتٌ مُحْكَمَاتٌ هُنَّ أُمُّ الْكِتَابِ وَأُخَرَ مُتَشَابِهاتٌ فَأَمَّا الَّذِينَ فِى قُلُوبِهِمْ زَيْغٌ فَيَتَّبِعُونَ مَاتَشَابَهَ مِنْهُ ابْتِغَاءَ الْفِتْنَةِ »۲ . حال حكايت اهل اين زمان است بواسطه بعضى از خيالات فاسده از آيات محكمه الهيّة رجوع و عدول مى نمايند و آنچه مشابه و موهوم است مى خواهند .
بلى داعى را جرأت اين نيست كه احدى را از زيارت امامزاده هاى ايران منع و نهى

1.در چاپ سنگى : شكوكه .

2.آل عمران : ۷ .

  • نام منبع :
    روح و ريحان ج3
    سایر پدیدآورندگان :
    حسيني اشكوري، سيد صادق
    تعداد جلد :
    5
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1382
    نوبت چاپ :
    اوّل
تعداد بازدید : 189231
صفحه از 427
پرینت  ارسال به