7
روح و ريحان ج3

و اين فقره نيز از ضروريّات مذهب اماميّه است ، و به عبارت ديگر : ولايت آل محمد صلى الله عليه و آله محبّت به ذوى القربى واولى الامر است كه مودّت ايشان را خداوند اجر رسالت پيغمبرش صلى الله عليه و آله قرار داد ، و هيچ منزله و مرتبه اى اعظم از اداء اجرت و حق رسالت نيست ، پس هر كس اداء حق نبىِّ بر حق را ننمود البته ظالم است و اعمال ظالم ظاهراً و باطناً مقبول حضرت معدلت نمى شود .
پس عرض مى كنم : ولايت و محبّت اهل بيت رسالت كه مكمّل اعمال شد البته موصل عبادات در يوم الميعاد الى الثّواب و الصّواب است ، و ولايت اصل اصيل توحيد و مفتاح دعائم اسلام است به حديثى كه ذكر مى شود ان شاء اللّه تعالى .
و در كتاب « محاسن » ۱ برقى است كه حضرت ابا جعفر عليه السلام به زراره فرمودند : « إن ذروة الاَمر وسِنامَه ومِفتاحَهُ وَبابَ الاشياء وَرِضى الرّحمن الطاعةُ للامام عليه السلام۲بعدَ مَعرِفتهِ .
اِنّ اللّهَ يَقول :« مَن يُطِعِ الرَّسُولَ فَقَدْ أَطَاعَ اللّهَ وَمَن تَوَلَّى فَمَا أَرْسَلْنَاكَ عَلَيْهِمْ حَفِيظاً »۳.
أمَا لو أنّ رجلاً قام ليلَه وصامَ نهاره وتصدّق بجميع مالِه وحجّ جميع دهرِه ولم يَعرِفْ ولايةَ ولىّ اللّه فيُوالِيه ويكون جميع اعماله بدلاً له۴ما كان له على اللّه حقٌّ فى ثوابٍ ولا كانَ من اهل الايمان »
.
پس در اوّل حديث فرمودند : ولايت افضل اعمال است و والى دليل است بر اعمال پس از اين جهت عرض كرده است بعد از ولايت ائمه هدى فرايض واجبه و افعال سبعه است ، پس در اين باب و كتاب به شرح اين هفت فريضه بايد شروع نمود .

1.محاسن برقى ۱/۲۸۷ ح ۴۳۰ ، كافى ۲/۱۹ ح ۵ ، نيز درباره شرح حديث رجوع شود به : شرح مازندرانى بر كافى ۵/۱۵۰ .

2.در چاپ سنگى : الامام .

3.نساء : ۸۰ .

4.در محاسن : بدلالته له عليه .


روح و ريحان ج3
6

نمايند ، و حديث « طلبُ العلم فريضةٌ على كلِّ مسلم »۱ اشاره است به فرض عينى و اين قسم يا بر حسب اعتقاد واجب است يا بر حسب فعل .
اما بر حسب عقيده شهادتين را بايد معتقد شود با اذعان به امامت قلبى و تصديق بما جاء النبى صلى الله عليه و آله از دنيا و آخرت به نحوى كه متواتر است جزم و حتم به آنها و آنچه مازاد از آنهاست واجب و فرض كفائى است .
اما فعلاً تعليم و تعلّم صلاة و امثال آنهاست چنانكه در حديث است : « الصّلاةُ فريضة »۲ و « الزكاةُ فريضةٌ واجبة »۳ .
و شايد فرق بين فريضه و واجب آن باشد كه فرض از خداست ، و وجوب احكام از حضرت نبوى صلى الله عليه و آله ، و آنچه آن جناب و اجب فرمود همان فرض سنّتى است كه قسم سوّم از اقسام مذكوره است ، و در حديث است : « تعلَّموا الفرائضَ وعَلِّمُوها النّاس فانّها نصفُ العلم »۴ .
ظاهراً مراد همين احكام تكليفيّه تشريعيّه است ، پس بنا بر همين بيان مختصرى كه تحديد شد حضرت عبدالعظيم خدمت امام عليه السلام عرض مى كند : بعد از فريضه عينيّه واجبه كه اذعان و اعتقاد به ولايت و امامت اولياء اللّه است فرائض فعليّه را بايد اتيان و اقدام نمود از قبيل صلاة وزكوة.. الى آخرها .
و از آنكه افعال و اعمال قلبيه مقدّم است بر افعال بدنيّه و آن به منزله روح است براى جسد يعنى : بدون ولايت ائمّه طاهرين عليهم السلام اين اعمال تكليفيّه ثمرى و اثرى در نشأت اخرويّه ندارد و عبادات بدون آنها تكميل نمى شود .

1.مجمع البحرين ۳/۳۸۶ ، المحاسن ، برقى ۱/۲۲۵ ح ۱۴۶ ، بصائر الدرجات : ۲۲ ـ ۲۳ ، كافى ۱/۳۰ ح ۱ .

2.وسائل الشيعه ۸/۲۸۵ ح ۱۰۶۷۶ به نقل از تهذيب الاحكام ۳/۲۴ ح ۸۳ .

3.مجمع البحرين ۳/۳۸۷، وسائل الشيعه ۹/۶۳ ـ ۶۴ ح ۱۱۵۳۵ به نقل از خصال: ۶۰۴ ح ۹.

4.مجمع البحرين ۳/۳۸۸ ، قريب به آن در مهذب ابن براج ۲/۱۲۲ نقل شده . البته اصل روايت از طريق اهل سنت است ، رجوع كنيد به : سنن ابن ماجه ۲/۹۰۸ ح ۲۷۱۹ ، مستدرك حاكم ۴/۳۳۲ .

  • نام منبع :
    روح و ريحان ج3
    سایر پدیدآورندگان :
    حسيني اشكوري، سيد صادق
    تعداد جلد :
    5
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1382
    نوبت چاپ :
    اوّل
تعداد بازدید : 176458
صفحه از 427
پرینت  ارسال به