مائدة الأسحار لخلَّص المؤمنين الأخيار
محمد بن ابوطالب (قرن 13 ق)
تحقيق : سيد صادق حسينى اشكورى
درآمد
كتاب مائدة الأسحار تأليف محمد بن ابوطالب ، يكى ديگر از ميراث گران بهاى حديثى ـ دعايى شيعه است كه علاوه بر ارائه جاذبه هاى مذهبى ، از جهت ادبى نيز ، نمونه اى از انشاى دوران قاجار است .
مؤلف ، دعاى با طراوت سحرهاى ماه مبارك رمضان را به بخش هايى تقسيم نموده ، و علاوه بر شرح معانى وتك واژه ها كه بر عهده اكثر شرح هاست ، آن را با راز و نياز ، مناجات ، اشعار مختلف ، اخلاقيات و گاه با برگزيده هايى از ادعيه گران سنگ شيعى مشحون و مملو ساخته است . سبك آوردن مطالب ، به گونه اى است كه خواننده ، كمتر احساس ملال و خستگى مى كند ، و بيشتر با روح معنوى دعا انس مى گيرد .
درباره دعاى سحر همين بس كه امام محمد باقر عليه السلام فرمودند : اگر مردم ، بزرگى اين سؤال ها را (در دعاى سحر) بدانند و از سرعت اجابت آن آگاه شوند ، بى گمان بر سر آن جنگ و ستيز كنند ، اگر چه به شمشيرها باشد .
وهمين نيايش ، دعاى مباهله خوانده شده كه منافقان و دروغگويان و منكران شايستگى آن را ندارند . واين دعا مشتمل بر اسم اعظم الهى