بررسى و نقد تفسير روايى در « فى ظلال القرآن » - صفحه 19

تفسيرى صحابه، بويژه تفسير عملى ۱ آنها، استثنايى و بى نظير است. بر همين اساس، يكى از شيوه هاى عمده و چشمگير تفسيرى در فى ظلال القرآن، تفسير آيات در پرتو آموزه هاى گفتارى و رفتارى صحابه است.

الف) سخنان و بيانات تفسيرى صحابه

مفسر فى ظلال القرآن، همراه با استفاده از گفتار و اقوال تفسيرى پيامبر اعظم صلى الله عليه و آله وسلم، در موارد متعددى نيز از سخنان و توضيحات تفسيرى صحابه و احياناً تابعان در تفسير آيات قرآن بهره مى بَرد. وى گاه، اين گونه از تفسير را جهت تقويت آراى تفسيرى و تأييد برداشت هاى خويش مورد استفاده و استناد قرار مى دهد و گاه، جهت اظهار ديدگاه و برداشت دومى از آيه غير از آنچه كه صريح و مشهور است به آن متمسك مى شود و زمانى ديگر گفتار و نظريات صحابه را در تبيين مدلول و مقصود يك واژه به كار مى گيرد؛ به عنوان مثال، سيد قطب در ذيل آيه شريفه: «... فَلاَ تَجْعَلُواْ لِلَّهِ أَندَادًا ...» ، ۲ از ابن عباس نقل مى كند كه «انداد» عبارت است از «شرك»، و شرك ورزيدن از حركت مورچه بر روى سنگ صاف و سياه در شب سياه و ظلمانى پوشيده تر است؛ چنان كه مثلاً اگر كسى بگويد: «به خدا سوگند و به جان تو سوگند و به جان خودم سوگند»، يا به عنوان مثال بگويد: «اگر اين خانه و آشيانه نبود، دزدان ديشب بر ما حمله ور مى شدند». و سخنانى از اين قبيل بر زبان آورد، به خداوند شرك ورزيده است؛ ۳ همچنان كه درباره واژه «عُتُل» در آيه: «عُتُلِّم بَعْدَ ذَلِكَ زَنِيمٍ» ، ۴ از ابودردا روايت مى كند كه «عُتُل» به كسى گفته مى شود كه در پى خواهش شكم مى رود، اخلاق سخت و خشنى دارد، بسيار مى خورد، بسيار مى نوشد، به شدت به اندوختن اموال مى پردازد و از انفاق به ديگران نيز ممانعت به عمل آورد. ۵
مفسر فى ظلال القرآن، گاهى جهت تعيين «مصداق» يك عبارت قرآنى، به سخنان صحابه و مفسران صدر اول رو مى آورد؛ چنان كه براى مشخص نمودن مصداقِ آيه شريفه: «وَلاَ تَأْكُلُواْ أَمْوَلَكُم بَيْنَكُم بِالْبَـاطِـلِ وَتُدْلُواْ بِهَآ إِلَى الْحُكَّامِ ... وَأَنتُمْ تَعْلَمُونَ»۶ از ابن عباس گزارش مى كند كه اين آيه درباره كسى است كه مالى بر گردن اوست، ولى چون صاحب مال بينه و نشانه اى براى دريافت مال خود از او ندارد، وى نيز از پرداخت آن به صاحبش خوددارى مى كند و به انكار آن مى پردازد و در حالى كه مى داند حقّى بر گردن اوست و گناه كار است، براى اثبات بى گناهى خويش به نزد حاكم مى رود.

1.مقصود از «تفسير عملى» تفسير آيات قرآن در پرتو به اجرا در آوردن و به كار بستن آموزه ها و تعاليم و دستورات موجود در آنهاست.

2.سوره بقره، آيه ۲۲.

3.فى ظلال القرآن، ج۱، ص۴۸.

4.سوره قلم، آيه ۱۳.

5.همان، ج۶ ، ص۳۶۶۳.

6.سوره بقره، آيه ۱۸۸.

صفحه از 35