ناگهان به من خبر دادند كه تو در پیروی از هوی و هوس فرو گذار نمیكنی و برای آخرتت چیزی باقی نگذاشتهای. دنیایت را با ویرانی آخرت آباد میسازی. و پیوندت را با خویشاوندانت، به قیمت قطع دینت بر قرار میكنی. اگر آنچه از تو به من رسیده درست باشد شتر (باركش) خانوادهات و بند كفشت از تو بهتر است و كسی كه همچون تو باشد، نه شایستگی این را دارد كه حفظ مرزی را به او بسپارند، و نه كاری به وسیله او اجرا شود، یا قدرش را بالا برند و یا در امانتی شریكش سازند و یا در جمع آوری حقوق بیت المال به او اعتماد كنند به مجرد رسیدن این نامه به سوی من حركت كن.
یزید بن حجیه تمیمی، گماشته حضرت در ری، به دلیل خیانت در امانت و کاستن سه هزار دینار از مالیات ری، مورد سرزنش و پرسش واقع شد که آن درآمدها را چه کرده است؟ و آن گاه که از پاسخ صحیح سرباز زد، علاوه بر عزل و جایگزینی سعد به جای وی، دستور فرمود او را با تازیانه زده و زندانی کنند.۱
نتیجه
ارزیابی مداوم کارگزاران، حکومت را در رسیدن به اهداف و برنامه ریزی سازمان یاری میدهد. معیارهای ارزیابی، بیانگر ایدئولوژی حکومت است. در حاکمیت علوی، معیار ارزیابی کارگزاران با دوری و نزدیکی به حق رقم میخورد؛ این معیارها از یک سو نسبت به ماهیت قدرتی کارگزار تعیین میشود و از سوی دیگر بر ماهیت اخلاقی کارگزار تأکید دارد.
ارزیابی کارگزاران آن گاه سودمند است که نتایج آن، درستکاران را نسبت به عملکردشان، امیدوار کرده و موجبات هراس سست عنصران و خطاکاران را در پی داشته باشد. به همین جهت، امیرمؤمنان با تشویق کارگزاران خدوم و تنبیه اشخاص خاطی به این امر اهتمام داشتند.
کتابنامه
_ البرهان فی تفسیر القرآن، سیّدهاشم بحرانی، تهران بنیاد بعثت، 1416ق.
_ الكافی، محمد بن یعقوب كلینی، تهران، دار الكتب الإسلامیه، 1365ش.
_ الكامل فی التاریخ، ابن الأثیر، بیروت: دار صادر، 1385ق/1965م.
_ المکاسب المحرمه، محمد امین انصاری، مصحح: محمد جواد رحمتی، سید احمد
1.. الکامل فی التاریخ، ص۲۸۷- ۲۸۸.