187
بررسي توصيفي ساختار دستوريِ کتاب نقض

در پايان اين نوشتار، به ويژگى‏هاى زبانى كتاب نقض، با توجّه به بررسى صورت گرفته در بخش‏هاى پيشين اشاره مى‏شود، و در حقيقت، اشاره‏اى گذرا به دستاوردهاى اين تحقيق است. ضمناً ويژگى‏هاى خاص هر مبحثِ بررسى‏شده، در همان فصل بيان شده است و اين نتيجه‏گيرى، به صورت كلّى است.
در فصل اوّل، بررسى ويژگى‏هاى تاريخى - جغرافيايى، برجستگى‏هاى سبكى و ارزش‏هاى ديگر اين اثر، مطمح نظر قرار گرفت، البتّه تا حدّى كه لازمه اين تحقيق بود.
فصل دوم، به دو بخش تقسيم شد، كه در بخش اوّل، جملات را از جنبه‏هاى مختلف از قبيل: تعدّد فعل، بيان مفهوم و مقصود، وجود و عدم فعل، جمله‏هاى ساده از حيث اركان و ترتيب اجزاى جمله، واكاوى كرديم. در بخش دوم، به بررسى جمله‏هاى مركّب و تقسيم آن به جمله‏هاى پايه و پيرو و همچنين، نقش جمله‏هاى وابسته پرداختيم.
جمله‏هاى كتاب نقض از حيث تعدّد فعل، دو گونه هستند: جمله‏هاى ساده و جمله‏هاى مركّب كه در كتاب نقض بيشتر جمله‏هاى مركّب دوبندى، سه‏بندى، چهاربندى، و پنج‏بندى به كار رفته‏اند. انواع جمله از حيث بيان مفهوم و مقصود، تقسيم مى‏شدند به: جمله‏هاى خبرى، پرسشى، امرى، و عاطفى كه در اين كتاب، جمله‏هاى خبرى و پرسشى در جايگاه بالاترى قرار گرفته‏اند. انواع جمله هاى ساده، از حيث وجود و عدم وجود فعل، به جمله فعلدار و جمله بى فعل تقسيم شدند كه بيشتر جمله‏ها، جمله‏هاى فعلى هستند. جمله‏هاى ساده از حيث اركان دركتاب نقض، به جمله‏هاى عادى، فشرده و گسترده تقسيم مى‏شوند، كه در اين ميان، سهم جمله‏هاى فشرده و گسترده بيشتر است.


بررسي توصيفي ساختار دستوريِ کتاب نقض
186
  • نام منبع :
    بررسي توصيفي ساختار دستوريِ کتاب نقض
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1391
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 380951
صفحه از 218
پرینت  ارسال به