در پايان اين نوشتار، به ويژگىهاى زبانى كتاب نقض، با توجّه به بررسى صورت گرفته در بخشهاى پيشين اشاره مىشود، و در حقيقت، اشارهاى گذرا به دستاوردهاى اين تحقيق است. ضمناً ويژگىهاى خاص هر مبحثِ بررسىشده، در همان فصل بيان شده است و اين نتيجهگيرى، به صورت كلّى است.
در فصل اوّل، بررسى ويژگىهاى تاريخى - جغرافيايى، برجستگىهاى سبكى و ارزشهاى ديگر اين اثر، مطمح نظر قرار گرفت، البتّه تا حدّى كه لازمه اين تحقيق بود.
فصل دوم، به دو بخش تقسيم شد، كه در بخش اوّل، جملات را از جنبههاى مختلف از قبيل: تعدّد فعل، بيان مفهوم و مقصود، وجود و عدم فعل، جملههاى ساده از حيث اركان و ترتيب اجزاى جمله، واكاوى كرديم. در بخش دوم، به بررسى جملههاى مركّب و تقسيم آن به جملههاى پايه و پيرو و همچنين، نقش جملههاى وابسته پرداختيم.
جملههاى كتاب نقض از حيث تعدّد فعل، دو گونه هستند: جملههاى ساده و جملههاى مركّب كه در كتاب نقض بيشتر جملههاى مركّب دوبندى، سهبندى، چهاربندى، و پنجبندى به كار رفتهاند. انواع جمله از حيث بيان مفهوم و مقصود، تقسيم مىشدند به: جملههاى خبرى، پرسشى، امرى، و عاطفى كه در اين كتاب، جملههاى خبرى و پرسشى در جايگاه بالاترى قرار گرفتهاند. انواع جمله هاى ساده، از حيث وجود و عدم وجود فعل، به جمله فعلدار و جمله بى فعل تقسيم شدند كه بيشتر جملهها، جملههاى فعلى هستند. جملههاى ساده از حيث اركان دركتاب نقض، به جملههاى عادى، فشرده و گسترده تقسيم مىشوند، كه در اين ميان، سهم جملههاى فشرده و گسترده بيشتر است.