31
بررسي توصيفي ساختار دستوريِ کتاب نقض

ايشان باشد نسخت‏هاى بسيار در كُتُب‏خانه‏هاى بلادِ اسلام نهاده است. به رى در كتب‏خانه صاحبى، و به اصفهان در كتب‏خانه بزرگ، و به ساوه در كُتُب‏خانه بو طاهر خاتونى و به همه شهرهاى عراق و خراسان معروف و مشهور. (ص 18)
مدرسه بزرگ سيّد تاج الدين محمّد[ كيكى‏] كيسكى (رى): مدرسه بزرگ سيّد تاج الدين محمّد كيسكى رحمه اللَّه عليه به كلاه دوزان كه مبارك شرفى (شرقى؟) فرموده است و قُرب نود سال است كه در آن جا ختمات قرآن و نماز به جماعت هر روز پنج بار، و مجلسِ وعظ هريك هفته دو بار و يك بار، و در اين مدرسه، موضعِ مناظره و نزول مصلحان در آن جا كه مجاوران اند از اهلِ علم و زهد و سادات و فقهاى غريب كه رسند و باشند، و معمور و مشهور است نه در عهدِ طغرل بزرگ سقاه اللَّه [رحمته ]كردند؟». (ص 34)
مدرسه شمس الإسلام حسكا بابويه (رى): و در آن جا مدرسه شمس الإسلام حسكا بابويه [از فقهاى قرن 4و5 ق‏] كه پير اين طايفه بود كه نزديك سراى ايالت است و در آن جا نماز به جماعت و قرائت قرآن و تعليم قرآن كودكان را و مجلسِ وعظ و طريقِ فتوا و تقوا ظاهر و معيّن بوده است و هست. (ص 34 - 35)
مدرسه فقيه على جاسبى (رى): مدرسه فقيه على جاسبى به كوى اصفهانيان كه خواجه اميرك فرموده است كه بدان تكلّف، مدرسه‏اى در هيچ طايفه‏اى نيست و سادات دارند و در آن جا مجلسِ وعظ و ختمِ قرآن و نماز به جماعت باشد نه در عهدِ سلطان سعيد ملكشاه فرمودند؟ در آن تاريخ كه سرهنگ ساوتكين جامع جديد مى‏كرد براى اصحاب الحديث كه ايشان را در رى مسجد آدينه نبود. (ص 35)
مدرسه خواجه عبد الجبّار مفيد (رى): مدرسه خواجه عبد الجبّار مفيد كه چهارصد مرد فقيه و متكلّم در آن مدرسه درس شريعت آموختند نه در عهد مباركِ ملكشاهى و روزگار بركيارق - رحمة اللَّه عليهما - كردند؟ و اين ساعت معروف و مشهور است به درس علوم و نماز به جماعت و ختمِ قرآن و نزولِ اهلِ صلاح و فقها، همه به بركات شرف الدين مرتضى مقدّم سادات و شيعه است. (ص 35)
مدرسه خواجه امام رشيد رازى (رى): مدرسه خواجه امام رشيد رازى به دروازه


بررسي توصيفي ساختار دستوريِ کتاب نقض
30

آن جا نماز به جماعت و ختم قرآن متواتر و مترادف باشند. (ص 35 - 36)
خانقاه زنان (ريان/ رييان؟) [مدرسه سادات كيسكى‏]: دگر مدرسه‏اى ميان اين دو مدرسه (مدرسه سيّد تاج الدين و مدرسه شمس الإسلام) است كه تعلّق به سادات كيسكى دارد كه آن را خانقاه زنان گويند و مصلحان در او مقيم باشند. (ص 35)
[درِ] فيلسان و درِ شهرستان و درِ كنده: شيرمردان فيلسان باشند و سپاه‏سالاران درِ غايش و سادات درِ زامهران و جوان‏مردان درِ مصلحگاه و معتقدان درِ رشقان و... چون قماربازان درِ كنده و سوّاسان پالان گران و خركولان‏باطان و خردزُدان درِ شهرستان و كره. (ص 437 - 438)
دروازه جاروب بندان: و مدرسه خواجه امام رشيد رازى، به دروازه جاروب بندان. (ص 36)
سراى ايالت (قزوين): در سراى عميد ابو المعالى شيرزادى شيعى به مواجهه بر وى به حجّت الحاد درست كردند و بعد از آن در سراى ايالت به قزوين. (ص 126)
عيالاناباد (رى): پدرش بوصابر المنجّم خواندندى كه دعوى نجوم كردى و مادرش زنكى جادو بود. اصلش از بابل نامش عيالانه كاهنه، ولادتش به دِهى از نواحى رى كه عيالاناباد خوانند. (ص 305)
قبّه موسويان (قم): احمد بن موسى بن محمّد التّقى عليه السلام را نوازش كرده بود و مال و نعمت و خِلعَت فرستاد تا او ساكن قم شد و آن جا مدفون است در قبّه موسويان، و رضويان قم همه از نسل وى اند. (ص 305)
قطب روده و برشته نرصه و...: مناقب‏خوانان در قطب روده و به رشته نرصه و سرِ بليسان و مسجد عتيق همان خوانند كه به درِ زادمهران و مصلحگاه. (ص 74)
قلعه ارژنگ: در عهد سلطان سعيد مسعود رحمه اللَّه عليه از قلعه ارژنگ بانگ مى‏كردند. (ص‏528)
كاروان‏سراى كوشك: خواجه محمود حدّادى حنيفى و غير ايشان در كاروان‏سراى كوشك و مساجد بزرگ، روز عاشورا چه كرده‏اند؟ (ص 372)
كُتُب‏خانه رى و...: كتب شيعه اصوليه ظاهر و باهر است و بيرون آن كه در سراهاى

  • نام منبع :
    بررسي توصيفي ساختار دستوريِ کتاب نقض
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1391
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 380894
صفحه از 218
پرینت  ارسال به