45
بررسي توصيفي ساختار دستوريِ کتاب نقض

كرده است، و شاعرى طوسى تفاخر مى‏كند آن جا كه گفت:

هر وزير و عالم و شاعر كه او طوسى بودچون نظام الملك و غزّالى و فردوسى بود.
و فخر جرجانى، شاعرى بوده است و در كسايى، خود خلافى نيست كه همه ديوان او مدايح و مناقب مصطفى و آل مصطفى - عليه و عليهم السّلام - ، و عبد الملك بنان رحمه اللَّه عليه مؤيّد بوده است به تأييد الهى و مذهب اصوليه شيعه. (ص‏231)

ز. تركيبات و اصطلاحات خاص‏

اتّفاق حضور (= همعصرى؛ ديدار): او محمّد بن [ابى‏] زينب را كجا ديد و كجا بدو رسيد؟ و اتّفاق حضور شرط است در وضع مذهب و طريقت. (ص 24)
اجرا بايست كردن (= دوباره‏خوانى؛ درك كردن؛ برداشت كردن): و بر مذهب جبر و تشبيه اين لفظ چنين اجرا بايست كردن كه: اين مجموعه‏اى است در فضايح و قبايحى كه خدا آفريده است و خالقش اوست و رافضيان بر آن قادر نباشند. (ص 9)
اجماع بر كسى منعقد شدن (= با او بيعت كردن؛ او را انتخاب كردن؛ خليفه و حاكم شدن): بعد از آن كه به روزگار عبد الملك مروان رسيد كه خليفه روزگار شد و اجماع بر وى منعقد شد. (ص 93)
اصلى (= اصيل؛ درست؛ واقعى): ديگر باره خواجه نومسلمان كه بيست و پنج ساله رافضيى اعتراف داده است بر تركان غازى و سنّيان اصلى تشنيع مى‏زند. (ص 63) همچنين: مغازى‏هاى به دروغ و حكايات بى اصل وضع كردند. (ص 67)
اعلام گفتن (= نشان دادن): و چون بر پشت مجموعه نام مصنّف نبود و اصل معتمد از نام و لقب و فعل و نسب او اعلام گويد كه كيست و غرضش از جمعِ اين كتاب چيست. (ص 5)
بر كسى غرامت نبودن (= گناهى نيست؛ بر كسى وزر وبالى ندارد): بعضى از صحابه بر وى انكار مى‏كردند، بارى‏تعالى آيت فرستاد كه بر وى هيچ غرامت نيست. (ص 19)
به اعتقاد كردن (= معتقد شدن؛ از روى اعتقاد كارى كردن؛ از روى قصد انجام


بررسي توصيفي ساختار دستوريِ کتاب نقض
44

محمّد نعمان، رئيس و عالم شيعه... و بعد شاگرد بزرگش المرتضى علم الهدى، متبحّر در فنون علم، مصنّف كتب بسيار و برادرش سيّد رضى، عالم و شاعر - كه از مختارات كلام امير المؤمنين، نهج البلاغه به هم برآورده است - ... و بعد از آن، شيخ بو جعفر طوسى، فقيه عالم و مفسّر و مُقرى و متكلّم و زيادت از دويست مجلّد در فنون علم تصنيف ساخته، و ابو يعلى الجعفرى و ابو يعلى سلّار مصنّف كتب بسيار، همه شاگردان مرتضاى بزرگ، و خواجه مظفّر حمدانى و القاضى الحسين و المفيد عبد الجبّار الرّازى - كه چهارصد شاگرد بزرگ داشت - ... و از مفسّران گذشته از تفسير محمّد باقر و حسن عسكرى عليهما السلام ابو جعفر طوسى كه چند مجلّد تبيان كرده است در تفسير قرآن و محمّد بن مؤمن الشّيرازى - كه نزول القرآن تصنيف كرده است فى شأن امير المؤمنين - ، و بعد از آن، محمّد الفتّال النّيسابورى - كه تفسيرى مفيد ساخته است - و شيخ ابوعلى الطّبرسى صاحب التّفسير بالعربية، و خواجه امام ابوالفتوح الرّازى - كه بيست مجلّد تفسير قرآن تصنيف اوست - و محمّد بن الحسين المحتسب - كه مصنّف كتاب رامش افزاى است چند مجلّد - و امام قطب الدين كاشى، مصنّفِ كتب بسيار از تفسير و فقه و و كلام و جمله علوم و از ائمّه لغت، خليل احمد شيعى بوده است، و ابن السكّيت صاحب اصلاح المنطق و سيبويه، و ابن سمكة القمّى. (ص 208 - 213)
خواجه بو الفضل عميد معروف و مشهور به فضل...و بو العلاء حسّول - كه وزير شاهنشاه و شيعى و معتقد بوده است - ... و بوبكر خوارزمى معروف است و بديع همدانى... و حكيم عبد الجبّار مشكوى و... امّا از شاعران متقدّم، اوّلاً حسّان بن ثابت بود... و كميت بن زيد الاسدى... و دعبل بن على خزاعى... و السّيد اسماعيل بن محمّد حميرى... و ابونؤاس هانى بن هانى... و بُحترى شاعر... و ابوتمّام الطّايى شيعى بوده است... و اين جماعت را كه از طبقات النّاس اسامى و القاب و انسابى يادكرده شد، همه شيعى و معتقد و مستبصر بودند. (ص 213 - 233)
- امّا شعراى پارسيان كه شيعى و معتقد و متعصّب بوده‏اند، اشارتى برود به بعضى، اوّلاً فردوسى طوسى، شيعى بوده است و در شاه‏نامه، در مواضع به اعتقاد خود اشارت

  • نام منبع :
    بررسي توصيفي ساختار دستوريِ کتاب نقض
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1391
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 380897
صفحه از 218
پرینت  ارسال به