اسماء و صفات الهى بر اساس تفسير مناهج البيان‌ - صفحه ۱۴۷

۱ - كلياتى درباره اسماء و صفات

۱ - ۱ . اهميت بحث اسماء و صفات

بى‌گمان يكى از عميق‌ترين مباحث الهيات، بحث خداشناسى است. از آن ميان، بحث اسماء و صفات، ريشه و اساس بحث توحيد و خداشناسى مى‌باشد.
در قرآن كريم مى‌خوانيم:
«اَللّهُ لا اِلهَ اِلاّ هُوَ لَهُ الاَسْماءُ الحُسنى.»
خدايى كه جز او معبودى نيست، نام‌هاى نيكو به او اختصاص دارد.۱
.
در جاى ديگر مى‌فرمايد :
«وَلِلّهِ الاَسماءُ الحُسنى‌ فَادْعُوُهُ بِها وَ ذَرُوا الَّذينَ يُلحِدونَ فى اَسمائِهِ سَيُجزَوْنَ ماكانُوا يَعمَلونَ.»
ونام‌هاى نيكو به خداوند اختصاص دارد پس او را با آنها بخوانيد، و كسانى را كه در مورد نام‌هاى او به كژى مى‌گرايند رها كنيد؛ به زودى به سزاى آنچه انجام مى‌دهند كيفر خواهند ديد.۲

در شرافت اسماء و صفات الهى همين بس كه پيامبر خدا صلى اللَّه عليه و آله فرمودند:
«اِنَّ لِلّهِ - عَزَّوجلَّ - تِسْعَةً و تِسعين اِسْماً، مَنْ دَعا اللّهَ بها اِسْتَجابَ لَهُ، وَ مَنْ اَحْصاها دَخَلَ الجنةَ»
خداوند تبارك و تعالى نود و نه اسم دارد كه هركس خداوند را به آن اسامى بخواند، خداوند دعاى او را مستجاب مى‌گرداند و كسى كه آنها را (اسامى) بشمارد داخل بهشت مى‌گردد.۳

به گفته برخى از مفسّران، دليل بر عظمت علم اسماء الهى همين كه حضرت آدم ابوالبشر به جهت دانستن علم اسماء الهى بر ملائكه مقرّب او برترى يافته و مسجود آنان واقع گشت:
«وَ عَلَّمَ آدمَ الاَسماءَ كُلَّها»
و خداوند تمامى اسماء را به آدم بياموخت.۴

و بعد از اين آموزش الهى بود كه حضرت آدم عليه السلام مظهر اسماء نيكوى الهى شد، و نمونه‌اى از كتاب كبير خداوندى و عالم اكبر ربوبى گرديد.۵.
به نظر برخى از فلاسفه يگانه موجودى كه مظهر همه اسماء و صفات حق واقع مى‌شود انسان است. و او موجودى است كه با علم اسماء از كائنات ممتاز مى‌گردد.۶

۱.طه، ۸

۲.اعراف، ۱۸۰

۳.بحارالانوار، ج ۴، ص ۱۸۷

۴.بقره ، ۳۱

۵.الصافى، ج ۱، ص ۷۵

۶.اسماء و صفات حق، ص‌۳۸ و ۴۰

صفحه از ۱۵۹