بازشناسى مبانى و عملكرد حديثىِ عبد الجليل رازى در كتاب «نقض» - صفحه 126

عملكرد حديثى عبد الجليل استخراج شده و اندك گفتارهاى حديثى او نيز مورد بهره‏بردارى قرار گرفته‏اند.
كليدواژه‏ها: عبد الجليل قزوينى رازى، نقض، مناظرات فريقين، كلام و عقايد، علوم حديث، روش‏شناسى.

پيش‏گفتار

عبد الجليل قزوينى رازى، از علما و متكلّمان شيعى قرن ششم هجرى است. بزرگداشت مقام او زمينه‏اى است تا انديشه‏ها و آثار وى بازشناسى شوند. از قزوينى رازى فقط يك كتاب در دسترس است و از وضعيت كنونىِ ديگر نگاشته‏هايش اطّلاع چندانى در دست نيست. شايد به همين علّت، در قرون اخير، كمتر از وى ياد شده و ديدگاه‏ها و روش او اثر لازم را بر انديشه‏هاى متأخّران نداشته است.۱ همين يك كتاب، نشان‏دهنده جامعيت نسبى وى در علوم اسلامى مختلف اعم از: عقايد، منطق، تفسير، تاريخ اسلام، حديث، فقه، ادبيات و عرفان است. اطلاعات و تحليل‏هاى او در اين كتاب، همه محورهاى ياد شده را شامل مى‏شوند. عبد الجليل در كتاب نقض، بخشى از توانمندى‏هايش در زمينه علوم حديث را عرضه كرده است؛ نوشته‏هايى كه نشان از سررشته او در همه شاخه‏هاى علوم حديث دارند.
نويسنده در اين كتاب، از روايات براى مناظره بهره گرفته و اين نوع استفاده از حديث، كمتر به رشته تحرير درآمده است. با اين‏كه مباحثات شفاهى حديثى در روزگار گذشته رايج بوده، امّا بايد اين كتاب را جزو معدود منابعى دانست كه استفاده از روايات در مناظره را به قلم درآورده‏اند.۲ روشن است كه روش استفاده از حديث در مناظره، با استفاده از آن در يك تدريس يا مقاله معمولى، متفاوت است. در مناظره،

1.مرحوم محدّث اُرموى، روش كتاب مجالس المؤمنين قاضى شهيد شوشترى را پيرو كتاب نقض دانسته است (فهرست منتجب الدين، تعليقات محقّق، ص‏۲۹۸).

2.براى مشاهده نمونه‏هاى ديگرى از اين دست، ر.ك: الشافى فى الإمامة، سيّد مرتضى؛ نهج الحق، علّامه حلى؛ إحقاق الحق، قاضى نور اللَّه شوشترى.

صفحه از 174