بدين روى، كسى كه با خداوند متعال، آشنايى پيدا كرده و با او الفتى برقرار نموده است، به يقين مىداند كه ارزش و كمال تمام اشيا، به اعتبار قربشان به پروردگار است و هر چيزى كه انسان را از خداى خود دور كند و مايه غفلت وى از خداى متعال گردد، هيچ ارزشى ندارد.
پروردگار جهانيان، صاحب تمام نعمتها و كمالات است. بديهى است كه ارتباط با صاحب كمالات و نعمتها و آشنايى و نزديكى به او، انسان را از هر كس و هر چيز ديگر بى نياز مىكند. زرق و برق نعمتهاى دنيوى، در چشم كسى كه قرب به خداوند متعال پيدا كرده و همواره با اوست، بى ارزش مىشود.
كسى كه خداى خويش را در كنار خود احساس مىكند و با او انس و الفتى برقرار كرده است، ترس و وحشتى ندارد.
آشنايى با خداوند متعال، روشنايى، توانايى، سلامتى و انس را جايگزين تاريكى، ناتوانى، بيمارى و تنهايى مىكند؛1 چرا كه ارتباط با خداوند متعال، ارتباط با حقيقتى است كه همه روشنايىها و توانايىها از اوست. امام صادق عليه السلام در مورد فضل معرفت خداوند متعال مىفرمايد:
لَو يَعلَمُ النّاسُ ما فى فَضلِ مَعرِفَةِ اللَّه عزّوجلّ ما مَدُّوا أعيُنَهُم إلى ما مَتَّعَ اللَّهُ بِهِ الأعداءَ مِن زَهرَةِ الحَياةِ الدُّنيا وَ نَعيمِها وَ كانَت دُنياهُم أَقَلَّ عِندَهُم مِمّا يَطَئُونَهُ بِأرجُلِهِم وَ لَنُعِّمُوا بِمَعرِفَةِ اللَّه جَلَّ وَ عَزَّ وَ تَلَذَّذُوا بِها تَلَذُّذَ مَن لَم يَزَل فِى رَوضاتِ الجِنانِ مَعَ أولِياءِ اللَّهِ إنَّ مَعرِفَةَ اللَّهِ عزّوجلّ آنِسٌ مِن كُلِّ وَحشَةٍ وَ صاحِبٌ مِن كُلِّ وَحدَةٍ وَ نُورٌ مِن كُلِّ ظُلمَةٍ وَ قُوَّةٌ مِن كُلِّ ضَعفٍ وَ شِفاءٌ مِن كُلِّ سُقمٍ؛2
اگر مردم، ارزش معرفت خداوند متعال را مىدانستند، چشمانشان را به نعمتها و زرق و برق دنيا - كه خداوند دشمنان را از آن بهرهمند كرده است
1.البته اين بدان معنا نيست كه ضعف جسمى و فقر دنيوى و بيمارى ظاهرى هم به او عارض نمىشود؛ بلكه مقصود، آن است كه در روح او با وجود همه اين ناتوانىهاى جسمى نسبت به بندگى خالق، هيچ ضعف و ناتوانىاى ديده نمىشود.
2.الكافى، ج ۸، ص۱۴۷.