كرده است: يك. قديم و حادث. قديم، موجودى است كه ابتدا و آغازى ندارد و حادث، موجودى داراى آغاز است . قديم مختار، بىنياز از فاعل و قديم موجَب، نيازمند فاعل است۱.
دو. واجب و ممكن. موجود يا واجب است يا ممكن. از ويژگىهاى واجب لذاته آن است كه وجود به غير ندارد و وجودش زائد بر آن نبوده و عدم آن امكانپذير نيست. ويژگىِ ممكن، آن است كه وجود يا عدم آن نيازمند امرى بيرون از ذات آن است. و وجود و عدم نسبت به آن تساوى دارد. مناط نيازمندى اثر به مؤثر، امكان است نه حدوث.۲ علّامه حلّى، متكلّمان متقدّم را قائل به ديدگاه نخست و متكلّمان متأخّر و فلاسفه را مدافع ديدگاه دوم معرفى كرده است .۳
ابن نوبخت به استناد منابع موجود، ظاهراً نخستين متكلّم امامى است كه بر پايه تقسيم موجود به ممكن و واجب، برهان امكان و وجوب را در اثبات صانع به كار برده است:
ثبوت حدث يوجب ثبوت صانع لأنّه ممكن فلابدّ له من مؤثر.۴
در سده ششم در ميان متكلّمان امامى، رويكرد يكسانى در اين زمينه وجود ندارد. نويسنده التعليق، از راه برهان حدوث، به اثبات محدث پرداخته۵ و مناط نيازمندىِ فعل به فاعل را حدوثْ شمرده است.۶ ظهير الدين راوندى، فرزند قطب الدين راوندى (م573 ق)، برهان حدوث را در قالب نيازمندى متغيّر به غير عرضه كرده است:
لما ثبت أنّ المتغيّر محتاج ، و العالم - بجميع أجزائه وتركيبه - متغيّر فهو محتاج، والمحتاج لا بدّ له من محتاج إليه ، وهو صانعه.۷
1.الياقوت، ص ۳۶. براى شرح آن، ر.ك: أنوار الملكوت، ص ۵۱ - ۵۲.
2.ر.ك: الياقوت، ص ۳۶ - ۳۷. براى شرح آن، ر.ك: أنوار الملكوت، ص ۵۵ - ۵۸.
3.الياقوت، ص ۵۸.
4.همان، ص ۳۸. گفتنى است برخى برآن اند كه تعبير «ممكن الوجود» در كلام اسلامى، پيش از غزالى ديده نمىشود (انديشههاى كلامى شيخ مفيد، ص ۶۳).
5.ر.ك: التعليق، ص ۱۴ به بعد.
6.همان، ص ۱۶.
7.عجالة المعرفة فى اُصول الدين، ص ۳۰. براى اطلاق تعبير واجب الوجود در باره خداى متعال و ممكن در باره محدث در اين متن، ر.ك: همان، ص ۳۰ - ۳۲.