5 . مباقليّه
مباقليّه ، به پيروان ابو بكر باقلانى گفته مىشود. او از طرفداران سرسخت اشاعره بوده است . مرحوم عبد الجليل در جايى از كتاب نقض گفته است :
[مباقليّه] در جبر و قدر و عداوت على ، مذهب بو بكر باقلانى دارند .۱
6 . متولّدان
مرحوم عبد الجليل ، در جايى از كتاب خود ، لعنت همه شيعيان را نثار اين طايفه كرده است .۲
در منابع مربوط به فرقهشناسى ، هيچ اطّلاعى از اين طايفه به دست نياورديم ؛ امّا با توجّه به اين كه مصنّف ، نام اين فرقه را در كنار ملاحده و تعليميان ذكر كرده و هر دو طايفه ، قبل از اين ، مورد پردازش قرار گرفتند ، چنين احتمال داده مىشود كه شايد در اصل نسخه مؤلّف ، به جاى متولّدان ، واژه «متقلّدان» بوده كه در واقع ، همواژه تعليميان و عطف توضيح براى ملاحده و اسماعيليان به حساب مىآيد و اشاره به تقليدى بودن معرفت در نزد آنها دارد .
نتايج كلّى بحث
1 . هر چند كه مصنّفِ كتاب نقض ، در مواردى از يادكردهاى خود در خصوص فرقههاى اسلامى ، مطالبى سودمند ارائه داده است ، با اين حال، نتيجه تفحّص صورت گرفته نشان مىدهد كه به طور كلّى ، مرحوم عبد الجليل ، در نوشتن اين كتاب ، از انسجام فكرى و علمى لازم ، برخوردار نبوده است و به همان خاطر ، اشتباهات و تناقضهاى آشكارى در كتاب او ديده مىشود و برخى از اطّلاعات ارائه شده در آن ، درست به نظر نمىرسند .
2 . برخى از فرقههايى كه مصنّف در كتاب نقض از آنها نام برده ، در هيچ يك از