تعامل سياق با روايات در تفسير الميزان - صفحه 84

نمونه 1

علامه ذیل آیه (وَنَزَعْنَا مَا فِي صُدُورِهِم مِّنْ غِلٍّ تَجْرِي مِن تَحْتِهِمُ الأَنْهَارُ)۱ روایتی را از الدر المنثور ذكر می‌كند كه ناظر به مدنی بودن این آیه است، اما علامه بر اساس سیاق كلی این آیات _ كه مكی است _ نزول آیه در روز بدر یا در شأن اهل بدر را رد می‌كند و علاوه بر سیاق، در تأیید كلام خود، به آیه مشابه این آیه _ كه در سیاق اهل بهشت است و مكی است _ استناد می‌ورزد ۲.

نمونه 2

علامه با استناد به سیاق آیات سوره یوسف، كل سوره را مكی می‌داند. از این رو، برخی از روایات را _ كه بر مدنی بودن چهار آیه از سوره تأكید می‌كند و از ابن عباس نقل شده _ رد می‌كند و می‌گوید:
و السورة مكیة علی ما یدل علیه سیاق آیاتها، و ما ورد فی بعض الروایات، عن ابن عباس أن أربعاً من آیاتها مدنیة، و هی الآیات الثلاث التی فی أولها، و قوله «و قد كان فی یوسف و إخوته آیاتٌ للسائلین»۳مرفوع بما تشتمل علیه من السیاق الواحد۴.
از ابن عباس در این روایت نقل شده كه سه آیه اول و آیه 7 سوره یوسف مدنی است كه علامه وحدت سیاقی آیات را دلیل پذیرفتن این روایات می‌داند.۵

تعامل سیاق با روایات ناظر به نسخ آیات

آیة الله خویی نسخ را رفع امر ثابت در شریعت می‌داند؛ به واسطه ارتفاع و گذشتن مدت و زمان آن، چه این امر برداشته شده، از احكام تكلیفی باشد؛ مانند وجوب و حرمت، یا از احكام وضعی باشد؛ مانند صحت و بطلان؛ و چه این امر از مناصب الهی باشد یا غیر آن، از آن اموری كه به خدای متعال برمی‌گردد؛ از این جهت كه شارع است ۶.
در این بخش تعاملِ سیاق با روایات ناظر به نسخ بعضی آیات را از نظر می‌گذرانیم كه در دو دسته «ردّ روایات نسخ به طور مطلق» و «ردّ روایات نسخ به دلیل نزول متصل آیات بر اساس سیاق» ارائه می‌گردد:

ردّ روایات به طور مطلق

علامه در ذیل آیه اول سوره انفال روایتی از سلف، مانند سعید بن جبیر، مجاهد، عكرمه و ابن عباس نقل می‌كند:

1.اعراف/۴۳

2.المیزان، ج۸، ص۱۳۹

3.یوسف/۷

4.المیزان، ج۱۱، ص۷۴

5.. برای نمونه‏های بیشتر ر.ک: المیزان ج۱۳، ص۲۱۲؛ ج۱۷، ص۳۹.

6.البیان فی تفسیر القرآن، ص۲۲۷

صفحه از 96