است و به معنای این است که مؤمن خواب خود را ترک میکند و به عبادت خدا میپردازد ۱.
2. در روایتی ذیل آیه (لَهُمْ عَذَابٌ وَاصِبٌ)۲، از امام باقر علیه السلام نقل شده که واصب به معنای دائم موجع است. در معنای واصب عدهای نوشتهاند به معنای مرض دردناک و عدهای گفتهاند به معنای مرض دائمی است، ولی امام هر دو معنا را ذکر کرده و میفرمایند به عذاب دردناک مداوم واصب گفته میشود.
3. همچنین واژه ثاقب در آیه (فَأَتْبَعَهُ شِهَابٌ ثَاقِبٌ)۳ به مضئ معنا شده است و این روایت را ابی جارود از امام باقر علیه السلام نقل کرده است. ثاقب در لغت از ثقب گرفته شده و دلالت بر نفوذ کردن در چیزی دارد. گفته شده ثاقب به آن گونه معنا اطلاق میشود كه نورش از هر آنچه بر آن قرار گيرد، در گذرد و نفوذ كند و آن را روشن سازد ۴. در کلام امام همین معنا هویداست که شهاب ثاقب یعنی شهاب نورانی که درخشش آن، همان نفوذ و عبور آن از چیزی است؛ یعنی با نورش از اشیا عبور میکند.
۴. واژه اجاج در آیه دوازدهم سوره فاطر به مُرّ معنا شده است. اجاج به معنای شوری و تلخی است که گلو را بسوزاند و مر نیز به معنای تلخی چیزی است. مثالهای زیادی وجود دارد که از آوردن همه آنها خودداری کردیم.
2. علم اشتقاق
علم اشتقاق یا ریشه شناسی واژگان یکی از مباحث مهم و مؤثر در معنا شناسی کلمات قرآن است. اشتقاق در لغت به معنای مشتق شدن و برگرفتن کلمهای از کلمه دیگر آمده است. ۵ و در اصطلاح علوم ادبی، به دانشی اطلاق میشود که در آن از کیفیت استخراج مادهای از ماده دیگر بحث میکند که بین این کلمات مناسبت اصل و فرع باشد. این اشتقاق باید به مناسبت اصل کلمه باشد، نه هیئت آن؛ چون در این صورت باید در علم صرف بررسی شود ۶. رمضان عبد التواب در تعریف علم اشتقاق مینویسد:
اشتقاق دانشی تاریخی است که به تعیین و و تعریف ساخت کلمات در قدیمیترین دوران پرداخته و سیر آن کلمه و تغییر و تحولات آن را از نظر معنا و کاربرد بررسی میکند۷.
یکی از شیوههای امامان برای بیان معنا توجه دادن به ریشه اصلی کلمه است؛ چرا که واژهها بسان شاخ و برگهای یك درختِ تنومندند كه در نهایت به یك تنه و ریشه میرسند. بر این اساس، توجه به ریشه واژهها نقش مهمّی در معنادهی آن دارد.
1.المیزان، ج۱۶، ص۲۶۳
2.صافات/۹
3.صافات/۱۰
4.المفردات، ص۱۷۳
5.لغت نامه دهخدا، ج۲، ص۲۲۲۷
6.الظنون، ج۱، ص۱۰۱
7.مباحثی در فقهاللغه و زبان شناسی عربی، ص۳۲۷