۴. خداوند در سوره مبارکه مدثر خطاب به حضرت رسول صلی الله علیه وآله میفرماید: «وَ ثِيَابَكَ فَطَهِّرْ»۱. ابن عباس ذیل این آیه روایتی دارد، میگوید:
در لسان عرب از گناه نکردن تعبیر به طهارت لباس میشود۲.
تعبیر سَنَسِمه علی الخُرطوم تعبیری است کنایی؛ کنایه از خفت و خواری و ننگ، و این تعبیر در میان عرب رایج بوده است؛ چنان که عرب در باره کسی میگوید قد وسمه میسم سوء، مقصودش این است که که به او لکه ننگ و عار چسبیده و از او جدا نمیگردد. در روایتی از امام باقر علیه السلام داریم زمانی که عذاب خدا برسد آن همان نشانهای است که به کافران زده میشود ۳.
مجاز
مجاز در لغت از ریشه «جاز المکان» یا «جوز» گرفته شده است؛ یعنی از آنجا عبور کرد و گذشت و مجاز یعنی محل عبور و معبر ۴. از نظر اصطلاحی هم، به کلمهای که در غیر معنای حقیقی و لغوی خود به کار رود، گویند که البته باید یک علاقه میان معنای لغوی و مجازی وجود داشته باشد.
ذیل آیه (...فَإِنَّ اللَّهَ يُضِلُّ مَن يَشَاء وَيَهْدِي مَن يَشَاء...)، امام حسن عسکری علیه السلام میفرمایند:
قلنا: فعلی مجاز هذه الآية يقتضی معنيين: أحدهما: أنه إخبار عن كونه تعالی قادرا علی هداية من يشاء و ضلالة من يشاء، و لو أجبرهم علی أحدهما لم يجب لهم ثواب، و لا عليهم عقاب، علی ما شرحناه. و المعنی الآخر: أن الهداية منه: التعريف كقوله تعالی:وَ أَمَّا ثَمُودُ فَهَدَيْناهُمْ فَاسْتَحَبُّوا الْعَمی عَلی الْهُدی و ليس كل آية مشتبهة فی القرآن كانت الآية حجة علی حكم الآيات اللاتي امر بالأخذ بها و تقليدها، و هي قوله:هُوَ الَّذِي أَنْزَلَ عَلَيْكَ الْكِتابَ مِنْهُ آياتٌ مُحْكَماتٌ هُنَّ أُمُّ الْكِتابِ وَ أُخَرُ مُتَشابِهاتٌ فَأَمَّا الَّذِينَ فِي قُلُوبِهِمْ زَيْغٌ فَيَتَّبِعُونَ ما تَشابَهَ مِنْهُ ابْتِغاءَ الْفِتْنَةِ وَ ابْتِغاءَ تَأْوِيلِهِ الآية، و قال: فَبَشِّرْ عِبادِ الَّذِينَ يَسْتَمِعُونَ الْقَوْلَ فَيَتَّبِعُونَ أَحْسَنَهُ أُولئِكَ الَّذِينَ هَداهُمُ اللَّهُ وَ أُولئِكَ هُمْ أُولُوا الْأَلْبابِ»۵.
2. «وَ أَذِنَتْ لِرَبهَِّا وَ حُقَّتْ»، كلمه« اذن» در اصل لغت، به معنای اجازه دادن نيست، بلكه به معنای گوش دادن است. گوش دادن را هم كه «اذن» ناميدهاند، تعبيری است مجازی از انقياد و اطاعت ۶؛ همان طور که در کلام ابن عباس نیز این معنا آمده است:
أَذِنَتْ قال أطاعت وَ حُقَّتْ قال حققت بالطاعه۷.
3. در باره آیه (وَجَاء رَبُّكَ وَالْمَلَكُ صَفًّا صَفًّا)۸ امام رضا علیه السلام میفرماید:
إن الله _ عز و جل _ لا يوصف بالمجيء و الذهاب، تعالی الله عن الانتقال، إنما يعني بذلك«و جاء أمر ربك و الملك صفا صفا»۹.
1.مدثر/۴
2.الدر المنثور، ج۶، ص۲۸۱
3.نور الثقلین، ج۵، ص۳۹۵
4.مفردات، ص۲۱۱
5.الاحتجاج، ج۲، ص۴۵۳
6.مفردات، ص۷۰؛ لسان العرب، ج ۱۳، ص۱۰
7.الدر المنثور، ج۶، ص۳۲۹
8.فجر/۲۲
9.البرهان فی تفسیر القرآن، ج۵، ص۶۵۶