اینچنین فضایلی، شوق انجام این عبادت را بیشتر میکند. در ادامه، چهار نمونه از این روایات مرور میشود.
نمونه اول: ثوابی برابر یک حج تمتع و یک عمره
بزنطی از امام رضا علیه السلام روایت میکند که فرمودند:
اعْتِکَافُ لَیْلَةٍ فِی مَسْجِدِ الرَّسُولِ وَ عِنْدَ قَبْرِهِ یَعْدِلُ حَجَّةً وَ عُمْرَةً ... وَ مَنِ اعْتَکَفَ عِنْدَ قَبْرِ رَسُولِاللهِ کَانَ ذَلِکَ أَفْضَلَ لَهُ مِنْ حَجَّةٍ وَ عُمْرَةٍ »؛۱یک شب اعتکاف در مسجدالنبی و نزد قبر رسولالله معادل یک حج و یک عمره است... و کسی که در کنار قبر رسولالله معتکف شود، فضیلت این اعتکاف برای او از یک حج و یک عمره بیشتر است.
امام علیه السلام در دو بخش از این روایت، به پاداش اعتکاف اشاره کردهاند. ابتدا ثواب یک شب اعتکاف در مسجدالنبی را معادل یک حج تمتع و یک عمره دانستهاند. سپس ثواب اعتکاف در کنار قبر پیامبر صلی الله علیه و آله را از یک حج و یک عمره بیشتر شمردهاند. ظاهراً تفاوت این دو ثواب مربوط به مکان اعتکاف است؛ در تعبیر اول، مجموعه مسجدالنبی مورد نظر است و در تعبیر دوم، جایی خاص از مسجدالنبی، یعنی کنار قبر پیامبر صلی الله علیه و آله . بنابراین میتوان گفت، مکانهای اعتکاف از حیث فضیلت با یکدیگر متفاوتند.
نمونه دوم: ثوابی برابر دو حج تمتع و دو عمره
از پیامبر صلی الله علیه و آله نقل شده که فرمودند:«اِعْتِکافُ العَشْرِ الْاَواخِرِ مِنْ شَهْرِ رَمَضانَ یَعْدِلُ حَجَتَیْنِ وَ عُمْرَتَیْنِ»؛۲اعتکاف دهه آخر ماه مبارک رمضان، معادل دو حج و دو عمره است. در این روایت اجر معتکف دهه آخر ماه رمضان، برابر با کسی است که دو حج تمتع و دو عمره انجام داده است. اینکه اعتکاف مستحبی با حج تمتع، که تکلیفی واجب است، مقایسه میشود، نشاندهنده میزان اهمیت اعتکاف است.
نمونه سوم: موجب بخشش گناهان
از پیامبر صلی الله علیه و آله روایت شده: «مَنْ اِعْتَکَفَ إیماناً و إحْتِسابَاً غُفِرَ لَهُ ما تَقَدَّمَ مِنْ
1.. الإقبال، ج۱، ص۳۵۸؛ بحارالانوار، ج۹۵، ص۱۵۱.
2.. الفقیه، ج۲، ص۱۸۸.