تحلیل اهداف بعثت پیامبر اسلام در روایات - صفحه 147

مفاهیم پرتکرار در حوزه اخلاق

در میان مؤلفه‌های برآمده از روایات بعثت مفاهیم اخلاقی بیشترین تآکید و فراوانی را به خود اختصاص داده است و مفاهیمی همچون: پرهیز از خشونت، خردگرایی، صله رحم و تکریم جایگاه خانواده در کنار رحمت و مهر ورزی از فراوانی بیشتری برخوردار بودند.

1. صله رحم و تکریم جایگاه خانواده:

اهمیت این ویژگی والای اخلاقی و سازندگی و اصلاح آن در حدی است که بعد از شرک، ترک آن دشمن‏ترین اعمال در نزد خداوند بوده و قطع صله رحم در قرآن نیز از مصادیق فساد در روی زمین به شمار می‏آید.۱ ازدواج و مساوات در اصول عقاید و حفظ حریم خانواده نیز جنبه دیگری از شریعت پیامبر را نشان می‏دهد که مفاهیم و مبانی این روایت را می‏توان در گروه‏های زیر دسته‏بندی کرد:
یکم. از ویژگی‏های شریعت پیامبر، تأکید بر احیای فطرت جمعی است (نفی رهبانیت)؛ دوم. زوجیت از مبانی مؤکد اسلام هدفی است که عامل تکامل انسان‏هاست (هُنَّ لِبَاسٌ لَکُمْ وَ اَنْتُمْ لِبَاسٌ لَهُنَّ)؛ سوم. حفظ حریم خانواده نیز از مبانی مؤکد شریعت اسلام بوده و فضیلتی همتراز با ارکان دین دارد.
در صله رحم نوعی برآورده شدن احساس امنیت با اتکا به پشتیبانی و استمداد ارحام وجود دارد که نیازی فطری است.

2. پرهیز از خشونت(رفتاری، بیانی):

پرهیز از خشونت در دو حوزه بیان و رفتار از دیگر شاخصه‏ها و ملاک‏های پیامبر در زمینه اهداف بعثت است که پس از تکریم خانواده و خویشان بیشترین فراوانی را به خود اختصاص داده است. نهی درشتی و سرکشی در برابر والدین، نفی شکنجه‌گری و تأکید بر حفظ حریم قانون، نهی از سخت‌گیری و درشتی در تعلیم و تربیت، نهی از خشونت در حریم خانواده، پرهیز از خشونت بیانی پرهیز از خشونت و نهی آن در حریم خانواده، مصادیق این مهم در کلام پیامبر است.
نهی از خشونت در حوزه بیانی: در حوزه بیانی، لعن کردن و ناسزاگویی و طعنه زدن، از جمله شاخصه‏های ضد اخلاقی است که آفت زبان بوده و بدیهی است که اصلاح سخن در ارتباطات افراد در جامعه فضیلت اخلاق و مورد تأیید پیامبر صلی الله علیه وآله است که با توجه به

1.. رک. علم اخلاق اسلامی، ج۲، ص۳۴۲-۳۴۹.

صفحه از 152