بشر را پاسخ میدهد و بررسی فراوانی آن در میان این شاخصهها نشان دهنده اولویتها در دینداری است.
1. مباحث اخلاقی روایات با 91% درصد فراوانی بیشترین اولویت را در میان آموزههای دینی در زمینه هدف بعثت پیامبر به خود اختصاص داده است.
2. در میان مفاهیم اخلاقی اولویت اصلی پیامبر عبارت بود از صله رحم، که با سی درصد فراوانی، این حقیقت را نشان میدهد که والاترین ذخیرههای اخلاقی صله رحم و رعایت حدود و حریمها در محدوده خانواده است.
3. بعثت به جهت مهر و رحمت و شمول رحمت و مهر برای همه جهانیان یکی دیگر از اولویتهای رسالی پیامبر بود که با توجه به مصادیق رحمت از نظر گذشت. تأکید بر مهر و رحمت با بیست و پنج درصد فراوانی یکی دیگر از اولویتها در به بار نشستن اهداف بعثت است که به تبع آن، آرامش خاطر و اعتماد شکل میگیرد.
4. از دیگر اولویتها در حریم اخلاق پرهیز از خشونت در حوزههای بیانی، رفتاری و روانی است که با بیست و پنج درصد درصد فراوانی از دغدغههای اصلی بعثت به شمار میرود و توابع آن در فرد و جامعه امنیت و قانونگرایی است.
5. خردگرایی و عقلانیّت با بیست و پنج درصد فراوانی، اولویت دیگری در بعثت بود و نشاندهنده ارزش و رتبه تعقل و تفکر در آیین اخلاقی اسلام به حساب آمد. باز خورد خردگرایی را نیز در رسانیدن جامعه به مدنیّت و تکامل فردی و اجتماعی تعریف میکنیم.
کتابنامه
_ الاحتجاج، ابیمنصور احمدبن علی بن ابی طالب طبرسی، تعلیق و ملاحظات: سید محمد باقر الخرسان، نجف اشرف: دارالنعمان للطباعة و النشر، 1388ق.
_ الاختصاص، شیخ مفید ابی عبدالله محمد بن النعمان العکبری البغدادی، بیروت: دارالمفید للطباعة و النشر و التوزیع، دوم، 1414ق.
_ الادب المفرد، ابی عبدالله محمدبن اسماعیل بن ابراهیم بن المغیرة البخاریالجعفی، بیروت: مؤسسه کتب الثقافیة، اول، 1406ق.
_ الاستذكار، ابنعبدالبر، بیروت: دارالکتبالعلمیة، چاپ اول، 2000م.
_ اعلام الدین فی صفات المؤمنین، حسن بن ابی الحسن دیلمی، قم: مؤسسه آلالبیت علیهم السلام لاحیاء التراث.