اعتبار سندي زيارت هاي ناحيه مقدسه - صفحه 63

واژه هايى با صلاهاى بلند و كشيده استفاده شده، رعايت جهات خواننده و شنونده زيارت را به شكل شگفت انگيزى از جا مى كند و در مسير متناسب با مضامين خود مى كشاند، به گونه اى كه حتّى در قارى يا سامع ناآشناى با عبارات عربى نيز تأثير حزن انگيز و رقّت آورى مى گذارد.
3. بهره گيرى مناسب از «ايجاز» و «اِطناب» در موارد استطراد و در مقام خطاب و گويش با محبوب و درد دل و سوز و گداز با مندوب، و نيز استيعاب بجا و بدون كاستى هم بُعد محتوايى و معرفتى زيارت را پوشش داده، و هم زائر محزون و پرغصّه را از نظر روحى تأمين نموده است.
4. كاربرد صناعت تنزيل و تجريد، و تلقّى يكايك اعضا و احوال سيّدالشهداء(ع) به صورت يك شخصيّت سزاوار خطاب و مخاطب ساختن آن با جان سوزترين عبارات خود هنگامه ديگرى در اين زيارت بر پا نموده است.
5. آوردن گونه هاى متنوّعى از استعارات و تشبيهات و كنايات و مجازات، و نيز تقديم و تأخيرها و تأكيدها و توصيف ها و ديگر لطايف معانى متناسب با مقتضاى حال، همچنين بهره گيرى گسترده و به موقع از فنون و صناعات متنوّع بديعى از قبيل جناس و طباق و مراعاة النظير و تلميح و تسجيع و ترصيع و موازنه و ديگر آرايه هاى لفظى و معنوى، در عين «سلاست عبارات و سهولت الفاظ و دورى از تكلُّف در تفنّن و ابداع و يا كار برد الفاظ غريب و وحشى و متنافر به حق رسايى و شيوايى و دلربايى برون از وصفى براى متن اين زيارت آفريده است، تا جايى كه فخر و مباهات محبّان و پويندگان ولاء اهل بيت(ع) را برانگيخته، آنان را به ترنّم عاشقانه اين آيه مبارك وامى دارد: «الْحَمْدُ لِلّهِ الَّذِي هَدانا لِهذا وَما كُنّا لِنَهْتَدِيَ لَوْلا أَنْ هَدانَا اللّهُ».۱

زيارت سوم مروي از سيّد مرتضى

گزيده هايى از متن اين زيارت

سيّد ابن طاووس در مصباح الزائر مى گويد:
زيارة ثانية بألفاظ شافية، نذكر منها بعض مصائب يوم الطفّ يزار بها الحسين ـ صلوات اللّه عليه و سلامه ـ زار بها المرتضى علم الهدى رضوان اللّه عليه ـ و

1.سوره اعراف، آيه ۴۳.

صفحه از 65