501
منتخب نهج الذكر (ع-ف)

پشيمانى ، يك نوع توبه است .
در حديثى از امام على عليه السلام نيز آمده است :
النَّدَمُ استِغفارٌ .۱پشيمانى ، نوعى آمرزش خواهى است .
اين سخن ، مبالغه نيست ؛ زيرا ندامت حقيقى ، تصميم بر تكرار نكردن گناه و جبران نمودن گذشته را به دنبال خود دارد . بنا بر اين ، همه حدود ششگانه اى كه در حديث امام على عليه السلام براى استغفار بيان شده است ، ۲ با ندامت حقيقى ـ كه روح استغفار و توبه است ـ همراه است . البتّه اين ، در صورتى است كه انسان براى خود ، طلب مغفرت نمايد ؛ امّا طلب مغفرت براى ديگران تنها به معناى آمرزش خواهى براى آنها از خداوند متعال است .

2 . معناى غفران الهى

پيش از اين ، روشن شد كه مغفرت به معناى پوشاندن و پوشيده داشتن است ؛ امّا بايد توجّه داشت كه پرده پوشى و پوشانندگى گناهان انسان توسّط خداوند ، نه تنها با گذشت و پوشش بشرى متفاوت است ، بلكه قابل قياس با آن هم نيست . پرده پوشى خداوند متعال نسبت به گناه ، به معناى از بين بردن آثار و تبعات آن است و حتّى خداوند منّان ، در شرايطى ، براى گنهكار ، با تبديل كردن گناهان او به كارهاى نيك ، پرده پوشى مى كند ، چنان كه خداوند متعال با اشاره به شمارى از كسانى كه مرتكب گناهانى بزرگ شده اند و مستحقّ عذاب مضاعف در دوزخ گرديده اند ، مى فرمايد :

1.غرر الحكم : ح ۱۷۸ .

2.ر . ك : ص ۵۰۵ ح ۸۹۵ .


منتخب نهج الذكر (ع-ف)
500

است . همچنين ، از خداوند متعال 91 بار با صفت «غفور» ، پنج بار با صفت «غفّار» ۱ و يك بار با صفت «غافر» ۲ ياد كرده است ، كه اين همه در برخورد با خطاكاران ، حاكى از گستردگى رأفت و رحمت الهى است .
با عنايت به آنچه در تبيين واژه «استغفار» آمد ، اين واژه در قرآن و حديث به معناى درخواست پوشش و آمرزش گناهان از خداوند متعال است . در اين باره ، چند نكته قابل توجّه است :

1 . روح استغفار

روح و حقيقتِ «استغفار براى خود» ، ندامت قلبى است ؛ زيرا تا انسان نسبت به خطاى خود نادم نباشد ، نمى تواند حقيقتا از خداوند متعال ، طلب مغفرت نمايد . امام رضا عليه السلام مى فرمايد :
مَنِ استَغفَرَ بِلِسانِهِ ولَم يَندَم فَقَدِ استَهزَأَ بِنَفسِهِ .۳هر كس به زبانش استغفار كند در حالى كه پشيمان نباشد ، در حقيقت ، خودش را ريشخند كرده است .
بر اين پايه ، امام على عليه السلام «ندامت قلبى» را يكى از ستون هاى توبه مى شمرد . ۴ نقش ندامت در تحقّق حقيقى استغفار و توبه ، تا آن جاست كه در حديثى از پيامبر خدا آمده است :
النَّدَمُ تَوبَةٌ .۵

1.غافر : آيه ۴۲ ، ص : آيه ۶۶ ، زمر : آيه ۵ ، نوح : آيه ۱۰ ، طه : آيه ۸۹ .

2.غافر : آيه ۳ .

3.تنبيه الخواطر : ج ۲ ص ۱۱۰ ، كنز الفوائد : ج ۱ ص ۳۳۰ ، بحار الأنوار : ج ۷۸ ص ۳۵۶ ح ۱۱ .

4.ر . ك : ص ۵۱۱ ح ۹۰۸ .

5.كنز العمّال : ج ۴ ص ۲۳۲ ح ۱۰۳۰۱ . نيز ، ر. ك : ميزان الحكمة با ترجمه فارسى : (توبه / پشيمانى ، نوعى توبه است) .

  • نام منبع :
    منتخب نهج الذكر (ع-ف)
    سایر پدیدآورندگان :
    همکار: افقي، رسول؛ مترجم: شيخي، حميد رضا
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1387
    نوبت چاپ :
    اوّل
تعداد بازدید : 94410
صفحه از 640
پرینت  ارسال به