تفسیر روایی سوره الرحمن
مشخصات :
مقطع و رشته تحصیلی
: کارشناسی ارشد
مرکز آموزشی :
دانشگاه قرآن و حدیث
سال دفاع :
زمستان 91
تعداد صفحه :
چکیده :
قرآن کریم گنجینهای است سرشار از معارف ژرف که دسترسی به عمق معارفش بر هر کسی میسر نیست. پیامبر اکرم (صلیاللهعلیهوآله) به عنوان نخستین مفسر کلام وحی و در پی آن حضرت، ائمه اطهار (علیهمالسلام) وظیفه تفسیر و تبیین صحیح و استوار آیات قرآن را بر عهده گرفته و مجموعهای از مهمترین منابع دینی در تفسیر آیات قرآن را در اختیار بشریت قرار دادهاند.
سوره الرحمن از سوره های مکی است که عروس قرآن نام گرفته است. تفسیر این سوره از زوایای گوناگون میتواند مورد بررسی قرار گیرد.
در این پژوهش با دسته بندی آیات سوره ابتدا با مراجعه به اقوال لغویان متقدم و مفسران اهل ادب به تبیین مفاهیم واژگان کلیدی این سوره پرداخته شده و سپس با مراجعه به برخی از تفاسیر معتبر، مفاهیم ظاهری آیات تبیین گردیده است همچنین به آموزه های هدایتی موجود در آیات سوره در حد توان اشاره شده است. در پی آن با نقل روایات تفسیری پیامبر اکرم (صلی الله علیه وآله) و ائمه اطهار(علیهم السلام) که ناظر به تفسیر آیات و یا به نحوی مرتبط با آیات این سوره است به تفسیر روایی سوره پرداختهایم. در این بخش از مهمترین کتب تفسیر روایی شیعه از جمله عیّاشی، قمی، صافی، البرهان و از تفاسیر اثری اهل تسنن تنها از درالمنثور سیوطی بهره جستهایم. در بخش تفسیر روایی آیات به شناسایی آسیبهای محتوایی، بیان تناسب مفاهیم این روایات با مفاهیم تفسیری مستفاد از آیات و نیز گونهشناسی روایات تفسیری پرداختهایم.
کلیدواژگان : سوره الرحمن، تفسیر روایی، تفسیر اثری، آسیب ها، آموزه ها