بررسي روش تفسيري و رويکردهاي مُغنيه در تفسيرالکاشف - صفحه 68

و سيجد القارئ الدليل علي ذلک في هذا التفسير الذي يربط الدين بالحياة بشَتّي مظاهرها، و يهتمّ بالجانب الإنساني أکْثَرُ مِمّا يهتمّ ببلاغة الکلمة (ج 1 ص 10 مقدّمه).
پس از بيان ديدگاه مفسّر در مقدّمه، وارد تفسير مي‌شويم و چگونگي اين رويکرد را در تفسير، بر مي‌کاويم.
نويسنده، در جهت تبيين شريعت اسلام به زبان ساده، مبحثي را با عنوان «منهج الإسلام»، ذيل آيه ششم و هفتم سوره بقره مي‌آورد و مباحث ديگري، همچون حيا (همان: ص 69)، هدايت و ضلالت (همان: ص 70)، بعث (همان: ص 77)، ظالم و مظلوم (ج 4 ص 436)، شأن جاهل مغرور (ج 5 ص 453)، وفا (همان: ص 187)، نيکي به پدر و مادر (همان: ص 35)، اسلام، دين فطرت است (همان: ص 23) و ... که در ذيل مباحث جداگانه‌اي در ذيل آيات آمده‌اند و بيانگر رويکرد و پرورش تربيتي انسان است و از هر فرصتي براي بيان نکته و درسي عبرت‌آموز براي مخاطب، بهره مي‌گيرد.
وي، از ماجراي گفتگوي بين خدا و ملائکه درباره تعليم اسما به انسان، بياني را با عنوان «درسٌ بليغ» مطرح مي‌نمايد. يا در بيان داستان سليمان( و مور، نکته‌اي را با عنوان «العظات و العبر في نملة سليمان»، بيان مي‌کند (ج 6 ص 12، ذيل آيه 15 ـ 19 سوره نمل).
يا براي مثال، در سوره عنکبوت، پس از بيان داستان قوم لوط، اين چنين به تصويب لايحه ازدواج همجنس در مجلس انگليس، اشاره مي‌کند:
بعد از هزار سال، تاريخ لواط و فساد، خود را در مجلس دولت بريتانيا مي‌يابد. در آن‌جا اين کار زشت به تصويب مجلس مي‌رسد و آن را حلال مي‌شمارد. کار زشتي که حتّي طبيعتِ حيوانات وحشي و حشرات، از آن متنفّرند. ما يقين داريم که دير يا زود، نوعي عذاب، دامن اين جامعه را خواهد گرفت، همچنان که بر پيشينيان آنان، نازل شد (همان، ص 6 ذيل آيه 28 ـ 35 سوره عنکبوت).
و نيز در ذيل آيه وجوب جهاد، بعد از بيان تفسير آيات ياد شده، توضيحي را با عنوان «الحرب (جنگ رواني)» آورده و در ذيل آن، خطر تهاجم فرهنگي را گوشزد مي‌کند و اين که دشمن، از هر سو از طريق رسانه‌ها، راديو، تلوزيون و سينما، مدارس، دانشگاه‌ها و کتاب‌ها و ... مطالب دروغ و باطل را در ميان مردم مي‌پراکند و آن قدر آنها را تکرار مي‌کند که براي گوش‌هاي مردم، جايي براي شنيدن حقيقت، نگذاشته است (همان، ص 240 و 241، ذيل آيات 59 ـ 62 سوره احزاب).
سپس دوباره به بيان دغدغه خويش مي‌پردازد و مي‌گويد:
در روزنامه أخبار اليوم، چاپ مصر، شماره 13 ـ 12 ـ 69، اين مطلب را خواندم که 890 روزنامه در جهان، براي نشر و گسترش اخبار دروغ، در خدمت تبليغات اسرائيل هستند. اين، علاوه بر سيطره غير مستقيم صهيونيزم بر بسياري از رسانه‌هاي گروهي، همچون

صفحه از 78