عليه المصيبات، سارع في الخيرات (مسند زيد، ص386).
پيامبر خدا فرمود: «همواره، قطع کننده لذّتها را ياد کنيد». گفتند: اي پيامبر خدا! قطع کننده لذّتها چيست؟ فرمود: «مرگ. همانا کسي که بسيار به ياد مرگ باشد، از شهوتها جدا ميشود، و کسي که از شهوتها جدا شود، مصيبتها بر او آسان ميگردد، و کسي که مصيبتها بر او آسان شد، در خيرات، شتاب ميگيرد».
2. پيامبر( ميفرمايد:
أکثروا من ذکر هادم اللذّات؛ فإنّکم إن کنتم في ضيق، وسعه عليکم فرضيتم به فأثبتم، و إن کنتم في غني بغضهُ إليکم فجُدتم به فأجرتم (اعلامالدين ديلمى، ص335).
قطع کننده لذّتها را بسيار ياد کنيد؛ زيرا اگر شما در تنگنا باشيد، آن را براي شما ميگشايد، پس، از آن رضايت پيدا ميکنيد و در نتيجه، ثواب ميبريد، و اگر در توانگري باشيد، آن را مبغوضِ شما ميگرداند، پس بخشنده ميشويد و در نتيجه، پاداش ميگيريد.
3. پيامبر خدا( ميفرمايد:
أکثروا ذکر هادم اللذّات؛ فإنّه لم يذکره أحد في ضيق من العيش، إلا وسعه عليه، و لا ذکره في سعة، لمّا ضيقها (كنزالعمال، ج15، ح 42097).
بسيار به ياد قطع کننده لذّتها باشيد؛ زيرا هيچ کس آن را در تنگناهاي زندگي به ياد نميآورد، مگر اين که زندگي را بر او ميگشايد، و هيچ گاه در گشايش آن را به ياد نميآورد، مگر آن که آن را تنگ ميکند.
4. پيامبر( ميفرمايد:
أکثروا ذکر الموت؛ فإنّه يمحص الذنوب و يزهد في الدنيا، فإن ذکرتموه عند الغِني هدمه، و إن ذکرتموه عند الفقر أرضاکم بعيشکم (كنزالعمال، ج15، ص 543، ح42098).
مرگ را بسيار ياد کنيد؛ چرا که گناهان را ميزُدايد و انسان را نسبت به دنيا، بيرغبت ميگرداند. از اين رو، اگر آن را هنگام توانگري ياد کنيد، از ميان ميبَرد، و اگر هنگام نداري آن را ياد کنيد، شما را از زندگيتان راضي ميگردانَد.
2 ـ 2. بررسي روايات و ثبت نکتهها
در اين مرحله، خانواده حديث، مورد بررسي قرار ميگيرد. در اين بررسي، با دقّت تمام، بايد تک تکِ احاديث، مطالعه ميشوند و نکتههاي مهم و کليدياي که ميتوانند در کار تبيين، مؤثّر باشند، شناسايي شده، ثبت شوند. اين کار، مهارت خاصّ خود را ميطلبد. در اين مرحله، محقّق بايد اين ويژگيها را که لا به لاي متون پراکنده که به صورتهاي مختلف بيان شدهاند، شناسايي کند و به نمايه تبديل کرده، آنها را ثبت کند. اين کار، مواد لازم براي تبيين حديث و توضيح رابطهها را در