جوان و منطق هيجان - صفحه 34

انديشه و گفتگو، لازمه تحوّل در بينش

جوان براى حفظ سلامت روانىِ خود، بايد نگرش و بينش منطقى را جايگزين تفكّرات غير منطقى بنمايد. بينش منطقى ، با الهام گرفتن از ارزش هاى دينى ، به شكل هيجان هاى معقول تر و متعادل تر و هدفدارتر ، بروز مى كند و مبتنى بر درك درست واقعيت است و به فرد كمك مى كند تا به طور صحيحى ، به اهداف خود دست يابد.
بينش و نگرش منطقى، به تدريج و از طريق بحث و تبادل نظر و گفتگو ۱ به دست مى آيد:
بر زمان، نمى توان پيروز شد مگر با تفكّر ، و به رفتار نظام مند نمى توان رسيد مگر با بحث و گفتگو. ۲
طرح سؤالات و بحث هاى مناسب، زمينه ظهور انواع مختلفى از روش ها و شيوه ها جهت تغيير بينش ها و احساس ها و رفتارهاست. بحث درباره موضوعات اصلى زندگى و تبادل نظر همسالان با يكديگر ، تغيير نگرش هاى غيرمنطقى و غيرواقعى به وسيله پرسش و پاسخ و بررسى و گزينش نظراتِ برتر را به دنبال دارد و به طور ضمنى ، به خودكاوى و خودشناسى جوان مى انجامد. به علاوه، خودشناسى و آگاهى يافتن از وضعيت خود نيز موجب پالايش هيجانات و عواطف به طور منطقى مى شود. نتيجه تفكّر ، محاسبه نفس و تغيير نگرش غيرعقلانى و كاهش هيجانات ناراحت كننده است:
اساس تعقّل، انديشيدن است و نتيجه اش سلامت روانى. ۳
نگرش يك جوان به زندگى و هستى و افراد و رويدادها، به تدريج، با مشاركت در اجتماع و پاسخگويى به پرسش ها و گفتگو و آزاد شدن از هيجان هاى افراطى و شناخت استعدادها و ضعف ها و تعصّبات و لغزشگاه هاى فكرى و به دست آوردن تجربه هاى عقلى و... اندك اندك، واقع بينانه تر و عينى تر و ملموس تر مى شود.

1.Disputing.

2.بحار الأنوار، ج ۷۵، ص ۷.

3.ميزان الحكمة، ج ۳، ص ۲۴۶۲.

صفحه از 36