2 . پوشش مناسب
مهارت ديگر ، استفاده از «پوشش مناسب» است . پوشش نامناسب يا بى پوششى ، به جهت قدرت تحريت كنندگى بالايى كه دارد ، توان خويشتندارى را كاهش مى دهد ؛ اما استفاده از پوشش مناسب ، مى تواند عامل مهمى در حفظ و تقويت اين توان باشد و زن و مرد را از بى عفّتى و ناخويشتندارى ، نجات دهد . «حجاب» و الگوى پوشش دينى ، در همين جا معنا مى يابد و حكمت آن تبيين مى گردد . حجاب ، زيبايى هايى را كه ممكن است وسوسه انگيز و تحريك كننده باشند ، مى پوشاند و بدين سان ، از كاهش توان بازدارى ، جلوگيرى مى كند .
وقتى زنان مسلمان ، مورد آزار و اذيت هوسبازان قرار گرفتند و عفّت و پاكى آنان در معرض تهديد قرار گرفت ، قرآن كريم با اين آيه ، ساز و كار دفاعى حجاب را معرفى كرد تا موجب ايمنى زنان گردد :
اى پيامبر! به همسران و دخترانت و به زنان مؤمن بگو : پوشش هاى خود را بر خود ، فروتر گيرند . اين براى آن كه شناخته شوند و مورد آزار قرار نگيرند ، [به احتياط ] نزديك تر است .۱
در آن زمان ، زنان مسلمان فقط گيسوان خود را مى پوشاندند كه هر چند به كاهش تحريكْ منجر مى شد ، امّا باز بودن گردن و سينه ، هنوز موجبات وسوسه انگيزى را فراهم مى ساخت . به همين جهت ، قرآن كريم با مطرح كردن پوشش تكميلى ـ كه گوش ها و گردن و سينه را نيز در بر مى گرفت ـ پوشيدگى را كامل كرد :
و بايد روسرى خود را بر گردن خويش فرو اندازند .۲
وقتى اين آيه نازل شد ، مردان ، آن را براى همسران و دختران و زنان فاميل خواندند و آنان نيز از فرداى آن روز ، با حجاب كامل بيرون آمدند . ۳ بعدها كه تشخيص داده شد بايد محدوده بيشترى از بدن ، پوشيده شود چيزى به نام شلوار نيز به پوشش ها اضافه شد . رسول خدا درباره پوشيدن شلوار مى فرمايد :
من ، به پوشش ، مأمور شدم و چيزى را پوشاننده تر از شلوار نديدم .۴
امام على عليه السلام نقل مى كند كه در يك روز بارانى ، همراه رسول خدا در بقيع نشسته بوديم كه زنى سوار بر الاغ ، عبور مى كرد . ناگهان پاى حيوان ، در چاله اى فرو رفت و زن ، به زير افتاد . رسول خدا به سرعت ، صورت خود را برگرداند . حاضران به رسول خدا عرض كردند كه اين زن ، شلوار به تن دارد . پيامبر صلى الله عليه و آله سه بار فرمود :
خداوندا! زنان شلوارپوش را رحمت فرما! ... اى مردم! شلوار را [به عنوان پوشش] برگزينيد ؛ چرا كه از پوشاننده ترين لباس هاى شماست و به وسيله آن ، زنان خود را هنگام خروج از منزل حفاظت كنيد .۵
در اين كلام نورانى ، از اين پوشش ، به عنوان يك لايه حفاظتى ، ياد شده كه نشانگر فلسفه پوشش و پيامد آن است .
در اين جا انواع پوشش هاى نامناسب را كه موجب تشديد تحريك مى شوند ، مى آوريم :
1.سوره احزاب ، آيه ۵۹ .
2.سوره نور ، آيه ۳۱ .
3.الدرّ المنثور ، ج ۶ ، ص ۱۸۱ .
4.الفردوس ، ج ۱ ، ص ۳۹۸ ، ح ۱۴۰۹ .
5.مستدرك الوسائل ، ج ۳ ، ص ۲۴۴ ، ح ۱ .