مفتاح الفرج - صفحه 112

قسم سوم

آن كه با نماز استخاره، طلب خير خود از حق تعالى نمايد و اين قسم نيز به چند طريق در احاديث وارد شده است:
اوّل: وضو بسازد و دو ركعت نماز استخاره بكند و در ركعت اوّل، بعد از حمد سوره رحمن و در دوم، سوره حشر بخواند و بعد از نماز، دويست مرتبه أستخير اللّه بگويد، پس، سوره «قُلْ هُوَ اللّهُ أَحَد» و «قُلْ أَعُوذُ بِرَبِّ الْفَلَق»و «قُلْ أَعُوذُ بِرَبِّ النَّاس» بخواند و بعد از آن، اين دعا را بخواند: اللّهمّ إنّي قد هممتُ بأمر قد علمتَه، فإن كنتَ تعلم أنّه خير لي في ديني و دنياي و آخرتي فاقدره لي، و إن كنت تعلم أنّه شرّ لي في ديني و دنياي و آخرتي فاصرفه عنّي. ربّ اعزم لي على رشدي 1 و إن كرهتْ أو أحبّتْ ذلك نفسي، ببسم اللّه الرحمن الرحيم، ما شاء اللّه ، لا حول و لا قوّة إلاّ باللّه ، حسبي اللّه و نعم الوكيل. 2
و همين مضمون، به روايت ديگر نيز وارد شده با اندك تفاوتى و اگر اين دعا را نيز بخواند، شايد عمل به هر دو روايت كرده باشد: اللّهمّ إن كان الأمر الذي أردتُ خيراً لي في ديني و دنياي و آخرتي و عاجل أمري و آجله، [فيسّره لي على أجمل الوجوه و أكملها و أجملها. اللّهمّ و إن كان كذا و كذا شرّاً لي في ديني و دنياي و آخرتي، و عاجل أمري و آجله، فصلّ على محمّد و آل محمّد]، فاصرفه عنّي على أحسن الوجوه، ربّ اعزم لي على رشدي و إن كرهتُ ذلك، أو أبَتْه نفسي 3 . 4
دوم: دو ركعت نماز كند به هر سوره كه خواهد و اگر در ركعت اوّل «قُلْ هُوَ اللّهُ

1.حاشيه اصل: «يعنى: به حقّ و حرمت اين كلمه طيّبه، عزم كن بر رشد من و خير و خوبى من؛ يعنى: رشد و خير و خوبى را براى من قصد كن. و مراد از كلمه طيّبه، «بسم اللّه الرحمن الرّحيم» است، يا از «بسم اللّه » است تا «حسبي اللّه »، يا تا آخر. و اللّه يعلم».

2.مكارم الأخلاق، ص۲۵۶ و ۳۲۲ از امام باقر، از امام سجّاد عليهماالسلام (هر دو با اختلاف اندك در الفاظ)؛ بحار الأنوار، ج۸۸، ص۲۵۹، ح۷ به نقل از مكارم الأخلاق. و ر.ك: مفاتح الغيب، ص۱۷.

3.در حاشيه اصل: «فرق ميان كراهت داشتن و ابا نمودن، آن است كه كراهت داشتن لازم ندارد ابا كردن را؛ چه ممكن است كه چيزى مكروه آدمى باشد و آن را ابا نكند».

4.ر.ك: الكافي، ج۳، ص۴۷۰، ح۲؛ التهذيب، ج۳، ص۱۸۰، ح۲؛ مصباح المتهجّد، ص۵۳۳؛ المقنعة، ص۲۱۸؛ البلد الأمين، ص۱۶۰؛ فتح الأبواب، ص۱۷۳؛ وسائل الشيعة، ج۸، ص۶۳، ح۱۰۰۹۵ (در همه مصادر با اختلاف)؛ مفاتح الغيب، ص۲۰.

صفحه از 165