بعضى گفته اند ولادت بعد از فيل بوده به پنجاه روز و ما بين فيل و حرب فجّار بيست سال و ما بين فجّار و بنيان كعبه ، پانزده سال بوده .
و روايت است از ابى جعفر محمّد بن على (امام محمّد باقر عليه السلام ) كه متولّد شد رسول اللّه صلى الله عليه و آله وسلمروز دوشنبه ده روز رفته از ربيع الاوّل . و آمدن فيل در نصف محرّم بوده ، پس ميانه آمدن فيل و تولّد نبى صلى الله عليه و آله وسلم پنجاه و پنج شب است .
و از سيره مغلطاوى نقل كرده كه :
بعضى گفته اند ولادت بعد از فيل بوده به پنجاه روز و بعضى گفته اند به دو ماه و شش روز و بعضى دوازده از ماه رمضان رفته ، بيست و سه سال از غزوه اصحاب فيل گذشته و بعضى بعد از فيل به ده سال گفته اند . و روايت شده است اين قول از زهرى و صحيح نيست .
و بعضى گفته اند قبل از آمدن فيل بوده به پانزده سال و غير آن نيز گفته شده و مشهور اين است كه بعد از فيل بوده ؛ زيرا كه قصّه فيل توطئه بوده براى نبوّت ... الخ .
باز گويد آنچه ملخّصش اين است كه :
اختلاف شده در ماه ولادت و مشهور شهر ربيع الاوّل است و او است قول جمهور علما . و ابن جوزى نقل اتّفاق بر آن كرده ، ولى در آن نظر هست؛ زيرا كه برخى قائل شده اند بر اين كه روز ولادت عاشورا بوده . و بعضى در ماه صفر و ربيع الآخر و رجب و ماه رمضان گفته اند و اغرب از همه عاشورا است .
و همچنين اختلاف شده كه روز ولادت چه روزى بوده ؟ بعضى گفته اند كه روز مخصوصى معيّن نيست، بلكه روز دوشنبه بوده از ماه ربيع الاوّل بدون تعيين و جمهور بر آن است كه معيّن است . بعضى گفته اند دو شب رفته از ماه مزبور و بعضى هشت شب رفته را قائل شده اند . و شيخ قطب الدّين قسطلانى گفته كه اين قول مختار اكثر اهل حديث است و نقل كرده اند آن را از ابن عبّاس و جبير بن مطعم و آن مختار اكثر اشخاصى است كه معروف به اين امر هستند و اختيار كرده است آن را حميدى و استاد او ابن حزم و حكايت كرده است قضاعى در عيون معارف اجماع اهل زيج را بر آن و روايت كرده است آن را زهرى از محمّد بن جبير