بن مطعم و او عارف بوده است بر نسب و ايّام عرب و گرفته است آن را از پدرش جبير .
و بعضى بر آن رفته كه ولادت، ده شب رفته بوده و بعضى دوازده شب رفته را قائل شده اند و بر او است عمل اهل مكّه در زيارت كردن محلّ ولادت آن حضرت در اين وقت . و بعضى در هفدهم و بعضى هشت شب مانده دانند . و بعضى گفته كه روايت اين قول به صحّت نپيوسته و مشهور آن است كه متولّد شد در دوازدهم ربيع الاوّل ، و اين قول ابن اسحاق و غيره است .
تمام شد آنچه از كتاب الخميس خواستيم نقل نماييم . ۱
و على بن برهان الدين ، صاحب سيره حلبيّه متعرّض جرح و تعديل روات شده . و علاّمه نورى ترجمه كلام او را مفصّلاً نقل نموده و ما ترجمه بعض كلام او را از اصل كتاب او نقل مى نماييم ، گويد :
وقت ولادت آن حضرت مختلف فيه است كه آيا شب بوده يا روز ؟ و بر فرض دويم در چه وقت از روز بوده ؟ و اختلاف شده در ماه و سال و محلّ ولادت .
بعضى گفته اند: ولادت دوشنبه بوده . بعضى گفته اند: قسم به خدا خلافى در آن نيست، بلكه خطا كرده كسى كه قائل شده به روز جمعه . و از قتاده مروى است كه از حضرت رسول صلى الله عليه و آله وسلم سؤال كردند از روز دوشنبه .
فرمود : آن روزى است كه من در آن متولّد شده ام .
و زبير بن بكار و حافظ بن عساكر گفته اند كه ولادت وقت طلوع صبح بوده و دلالت مى كند بر آن قول جدّش ابو طالب كه گفته : متولّد شد براى من در اين شب يا صبح مولودى .
و از سعيد بن مسيّب روايت است كه : متولّد شد پيغمبر در وسط روز ، دوازده شب گذشته از ربيع الاوّل در فصل بهار و حكايت اجماع شده است بر اين و بر اوست عمل در اين وقت در شهرها خاصّه اهل مكّه در زيارت كردن ايشان موضع ولادت آن حضرت را .
1.الخميس ، ج ۱ ، ص ۱۸۸ ـ ۱۹۸ .