153
سيماي علم و حكمت در قرآن و حديث

3 . تعلّم حرام

هر دانشى كه فساد بيافريند و براى فرد و يا جامعه زيانبار باشد ، تعلّم آن از نظر اسلام حرام است؛ مانند سحر ، كهانت و نجوم به‏معناى نادرست آن كه در زمانهاى گذشته رواج داشته است . همچنين است علومى كه در جهت تهاجم فرهنگى و ترويج فساد باشد و يا موجب ساخت سلاحهاى كشتار جمعى گردد جز آن كه براى دفاع و مقاصد صلح آميز باشد .

4 . تعلّم مكروه

تعلّم دانشى كه مقدمه فساد نيست اما سودى نيز در برندارد ـ مانند علم انساب ـ اگر مستقلاً مورد ارزيابى قرار گيرد ، مباح است؛ ولى اگر از نظر اينكه موجب تضييع عمر مى‏گردد و انسان را از مقصد دور مى‏كند، يادگيرى آن لغو و مذموم و مكروه به شمار مى‏آيد و به موجب آيه كريمه در توصيف مؤمنان «و آنان كه از بيهوده كارى روى گردان‏اند» ۱ ، مؤمن بايد از آن اجتناب كند .

5 . تعلّم مباح

علومى كه در خدمت جامعه‏اند ، تعلّم آنها اگر با قصد قربت و خدمت باشد مستحب و اگر صرفا براى گذران زندگى و منافع مادى باشد ، مباح است جز علوم اسلامى كه تعلّم آنها براى انگيزه‏هاى غير الهى بشدّت مورد نكوهش قرار گرفته است .

1.سوره مؤمنون ، آيه ۳ .


سيماي علم و حكمت در قرآن و حديث
152

2 . تعلّم مستحب

هر دانشى كه مقدمه تقويت بنيه مادى و يا معنوى فرد يا جامعه است ، ولى بدون آن ضربه‏اى به نيازهاى اصولى وارد نمى‏شود ، تعلّم آن مستحب است و اگر كسى آن دانش را با انگيزه الهى بياموزد ، نزد خداوند متعال پاداش دارد .

  • نام منبع :
    سيماي علم و حكمت در قرآن و حديث
    سایر پدیدآورندگان :
    مسعودی، عبدالهادی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1382
    نوبت چاپ :
    اوّل
تعداد بازدید : 43502
صفحه از 236
پرینت  ارسال به