روانشناسي رنگها در قرآن و حديث - صفحه 126

و در دعاي حضرت امير(، اين معنا از رنگ سبز درختان وارد شده است که:
فَأَنبتنا به حَدائِقَ ذاتَ بَهجَةٍ ...؛پس به وسيله باران، باغهايي شاديآور و نشاطآور ايجاد کرديم ... (موسوعه ادعيه: دعاي روز دوم ماه از حضرت علي عليه السلام).
و در جايي ديگر، ايشان نگاه به سبزه و چمن را، دعا و تعويذي براي درمان بيماريها دانستهاند و فرمودهاند:
و النَّظَرُ إلي الخُضرَةِ، نُشرَةٌ (نهج البلاغة: حکمت۴۰۰).
امروزه دانشمندان، رنگ سبز را براي درمان بيماريهاي عصبي و اختلالات رواني به کار ميبرند، و آن را خنک کننده، تعديل کننده نور خورشيد، مسکّن و هيپنوتيک توصيف کردهاند. رنگ سبز در سيستم عصبي، براي بيخوابيها و خستگيها مؤثر است؛ فشار خون را کم ميکند و مويرگها را منبسط ميسازد (دايرة المعارف تشيّع: ج9 ص58).
عدّهي بسياري از سادات در عصر حاضر، به نشانهي انتساب به خاندان پيامبر، عمّامه سبز يا لباس سبز ميپوشند؛ شال سبز به گردن مياندازند (همان)؛ زيرا روايات در اين زمينه موجود است که:
و کانَ يُعجِبُهُ الثِّيابُ الخُضر.پيامبر گرامي اسلام صلّي الله عليه و آله، از لباس سبز خوششان ميآمد (سنن النّبي: ص۲۰ ؛ محجّة البيضاء: ص۱۴۰).

سياه و سفيد:

... وَ مِنَ الجِبالِ جُدَدٌ بيضُ وَ حُمرٌ مُختَلِفُ ألوانُها و غرابيبُ سودٌ (فاطر: آيه 27) ؛ ... و از کوهها نيز راههائي را خلق کرد؛ سفيد و سرخ و به رنگهاي مختلف و به رنگ کاملاً سياه.
طبق اين آيه، کوهها به رنگ سفيد خالص نيستند؛ چنانچه در علم روانشناسي رنگها آمده است که:
رنگ سفيد کامل، حتّي در مدّت کم، قدرت ديد را (به علّت خستگي اعصاب و عضلات چشم) تغيير داده، و دچار حوادث حاد و مزمن ميکند، که در صورت مداومت، ممکن است تا مرحله ايجاد کوري پيش رود، مانندِ تماس طولاني با برف، يا منبع نور شديد طبيعي يا مصنوعي ( آيين بهزيستي اسلام: ص75).
و در ادامه اين آيه ميفرمايد:
وَ مِنَ النّاسِ و الدََّوابِّ و الأنعامِ مُختَلِفٌ ألوانُه کذلک إنّما يَخشَي اللهَ مِن عِباده العُلَماءُ إِنَّ اللهَ عزيزٌ غفور (فاطر: آيه 28) ؛ و همچنين آدميان و جانوران و چارپايان را به رنگهاي مختلف آفريديم، و از جمله بندگان خدا، تنها دانايان از او بيم دارند، و خدا نيرومند و آمرزگار است.

صفحه از 134